Votulastkrant logo

De geur van speculaas

Sommige winkels in Votulast zijn een begrip. De bakker in de Nieuwe Koekoekstraat hoort daarbij. Al sinds mensenheugenis zit er in het pand een bakkerij en al meer dan vijftig jaar draagt de winkel een Friese naam. De laatste jaren prijkt de naam Brandsma op de etalageruit. Vader, moeder en zoon Remko Brandsma leggen hun hart en ziel in de winkel.

Vader en zoon Brandsma voor de bakkerij
Vader en zoon Brandsma voor de bakkerij

Remko windt er geen doekjes om: "Wij hebben de lekkerste spritsen en speculaas van Utrecht. En misschien ook van daarbuiten. We zijn van huis uit geen broodbakkers en hebben ons toegelegd op koekjes en spritsen. Er komen klanten uit Hoograven en Lunetten bij ons om koek te kopen."

behang
"Mijn vader is als banketbakker begonnen in Zeist. Hij leverde gebak aan bakkerij Talsma in de Nieuwe Koekoekstraat. Toen die dreigde te sluiten, werd mijn vader gevraagd of hij de winkel wilde overnemen. Mevrouw Talsma vond het prachtig dat de winkel van haar man door ons voortgezet werd. En wij ook: het is een leuke wijk en veel mensen maken bij ons in de winkel een praatje. We hebben de winkel sindsdien nauwelijks veranderd. Een deel van het behang is nog van mevrouw Talsma."

speculaasfabriek
De winkelruimte is bewust klein gehouden. Remko: "Lekker knus, zodat de klanten dicht op elkaar staan. Achter de winkel is onze speculaasfabriek. Onze speculaas is zo gewild dat we in hoog tempo moeten blijven bakken. Winter en zomer. Dus hangt de geur van speculaaskruiden vaak in de wijk. Sommige mensen die voor het eerst bij ons in de winkel komen, zeggen 'Oh, dus hier komt die lekkere lucht vandaan?' We zijn dus eigenlijk de Douwe Egberts onder de Utrechtse bakkers."

bakker op een schip
Niet alleen Remko helpt in het familiebedrijf, ook zijn broer en zus helpen regelmatig mee in de winkel. Remko heeft het bakkersvak met de paplepel ingegoten gekregen. "Toen ik klein was huppelde ik al achter mijn vader aan, om te kijken wat hij aan het doen was. Zo leerde hij me het vak. Later heb ik tien jaar bij de marine gevaren. Als bakker op een schip bakte ik dagelijks voor tweehonderd man. Toen ik daar genoeg van had, begon ik mijn ouders een beetje te helpen en dat werd al snel heel veel helpen."

vanaf kwart over zes
De winkel sluit iedere dag om 13.00 uur. "Langere openingstijden bleken niet lonend, dus daar zijn we snel mee opgehouden." Door de week is de winkel om 7.00 uur open en zaterdag vaak al om 6.15 uur. "Vroeg? Nou nee, wij zijn er toch al, dus dan kunnen we de winkel net zo goed ook open doen." NVDH

Lees meer over: Vogelenbuurt

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 6, december januari

Oproep
lees artikel

Verkeersknelpunt? Verkeersmeldpunt!
lees artikel

Even Buurten in de Premierflat
lees artikel

Van klassieke Mercedes tot zonnepanelen
lees artikel

Illustratrice/ grafisch ontwerpster Christine Thau
lees artikel

Servaas naar Noorderlicht
lees artikel

Van verdomhoekje naar parel langs de Vecht
lees artikel

De geur van speculaas
lees artikel

Brandweerauto Fred
lees artikel

Votulastladder
lees artikel