Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkkunsten

De Staatslieden Art Community

Hoe creatief is Votulast? Op zoek naar kunstenaars blijken er veel in Votulast te wonen en werken. In de vierde aflevering van deze 6-delige rubriek: De Staatslieden Art Community.

De Staatslieden Art Community (sac) bestaat uit twee organisaties die samen kunstprojecten in de wijk organiseren. Stichting Kunstlicht op Straat en het Kaasschaafcollectief kregen samen de opdracht
om buurtgevoel te creëren door kunst en culturele activiteiten.

Hans van Lunteren leidt Staatsliedenbuurtgenoten rond
Hans van Lunteren leidt Staatsliedenbuurtgenoten rondbuurtwandeling
De buurtwandeling door beeldend kunstenaar Hans van Lunteren op Tweede Pinksterdag is een van de activiteiten van de Staatslieden Art Community (sac). En de wandeling is een groot succes. "We hadden tegen de veertig aanmeldingen," vertelt Paul Balk van de sac. "We hebben het in tweeën moeten splitsen." Ondanks het druilerige weer wijst van Lunteren ons op kunstwerken in de wijk, maar ook op kleine andere zaken waar je anders misschien hard voorbij fietst: "Let eens op de vogelhuisjes aan de gevels, dat geeft een gevoel van aanwezigheid, een dooie muur wordt zo levend." En de groep staat even stil te luisteren naar het stromende water bij het sluisje achter de molen: "Ik voel me hier altijd alsof ik op vakantie ben."

het weekend van de mond
De resultaten van de afgelopen projecten zijn goed zichtbaar: eerst hingen beelden van Troelstra aan de gevels van de flatgebouwen van de Nolenslaan en de Troelstralaan, nu hangen er billboards van het Neuzenproject uit 2012. Dit jaar staat het volgende zintuig centraal met het thema 'de mond - voertuig van de mening'. Het weekend van 22-23 juni worden de resultaten van het thema gepresenteerd tijdens 'Het weekend van de mond'.

optocht met troelstra
Vrijdag 21 juni gaat het weekend van start met een optocht vanuit de Staatsliedenbuurt naar het Lucas Bolwerk. "We lopen met het beeld van Troelstra," vertelt Balk. "Dat beeld is gemaakt door Joop Hekman, net als het beeld in de fontein voor de schouwburg. Zo ontmoeten de twee beelden van Hekman elkaar weer." Het is die avond ook kerkennacht. Kunstenaar Daan Kars maakte een multimediasculptuur dat vrijdagavond en zaterdag overdag in de St. Josephkerk wordt getoond. In deze projectie zijn gesprekken met buurtbewoners verwerkt. Zaterdag speelt theatermaakster Sevil Aydin daar twee keer 'Monddood': een voorstelling over het begrip 'vrijheid van meningsuiting'.
Aan het eind van de middag kunnen tachtig buurtbewoners samen eten in de tuin van de St. Josephkerk. Zondag 23 juni worden om 13.00 de nieuwe billboards gepresenteerd. Dan is ook het resultaat te zien van de workshops beeldende kunst, die Sahar Roumiz met de groepen 6 en 7 van de Dr Bosschool en De Fakkel deed. Koperblazers nemen de bezoekers mee naar de Grave van Solmsstraat waar een expositie wordt geopend van schilderes Xenia Popova.

verbinding
Doel van de Staatslieden Art Community is 'verbinding creëren vanuit creatief vermogen'. En verbindend werkt het: tijdens de buurtwandeling dragen deelnemers ook bij aan alles wat er verteld wordt. "Dat is mijn moeder," zegt een meneer wanneer er verteld wordt dat de beelden op de Zaagmolenkade / Willem Arntzkade daar zijn geplaatst door de inspanningen van mevrouw Chamboné. En van Lunteren wijst op de bouwsels in de tuinen tussen de flats aan de Nolenslaan en de Samuel Mullerlaan. "Dat is Buurland, daar woon ik," zegt een meisje. Op 1 september wordt er weer gewandeld.

Kijk voor alle activiteiten op de site:
http://destaatsliedenbuurt.nl/weekend-in-debuurt-de-mond-voertuig-van-de-mening/ MV

Lees meer over: Staatsliedenbuurt

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 4, juli, augustus & september

Welzijnswerk op de schop; Cumulus stopt
lees artikel

Kinderen in de Griftparkboom
lees artikel

De Staatslieden Art Community
lees artikel

Een goed gesprek en gezelligheid
lees artikel

Supermarkt uit nostalgie
lees artikel

Fijn plekje voor mens en pad
lees artikel

Stampen als beren, sluipen als muisjes
lees artikel

Four wheel Delftsblauw
lees artikel