Votulastkrant logo

Dank je de Koekoek

Wanneer je door de Koekoekstraat rijdt, valt het je niet zo snel op, het winkeltje 'Dank je de Koekoek'. Wie naar binnen gluurt, ziet een etalage met spullen met een jaren vijftig tintje. Wat is het verhaal achter dit winkeltje? En waarom is het er zo leeg? De vrolijke eigenaar Fred Brugman vertelt.

"De winkel is wel in sluimertoestand hoor," waarschuwt Fred. En inderdaad, als we de winkelruimte achter de mooie etalage binnenstappen, zien we niet veel koopwaar meer. Oude spellen staan te wachten op een nieuwe eigenaar, net als een kast vol oude glazen lampenkappen en een flipperkast. "Die doet het nog en ik mag er graag op spelen," vertelt Fred.

Fred voor zijn winkel
Fred voor zijn winkeletalage
Niet lang nadat Fred met zijn vriendin in de Koekoekstraat een woning kocht, begon hij de winkel. Aanvankelijk gebruikten ze de winkelruimte beneden vooral als opslag en fietsenstalling. "We knapten het huis van boven naar beneden zelf op, en begin jaren negentig waren we aan de winkel toe," vertelt Fred. "In 1990 was de etalage in volle glorie hersteld en daar moest ik iets mee, vond ik. Een vriend nam me mee naar een rommelmarkt, waar ik voor 35 gulden een grote Märklin modeltrein kocht. Die zette ik voor 350 gulden in de etalage. Ik dacht: die staat er wel even! Maar binnen drie dagen had ik hem voor de vraagprijs verkocht. Ik ging meer rommelmarkten aflopen en spullen in de etalage zetten en dat liep als een trein. Ik had er een hobby bij."

lampen
Fred werkt vier dagen per week en was al gauw elke avond druk met de winkel, die hij op donderdagavond en zaterdagmiddag openstelde. Vrijdags ging hij naar België om nieuwe spullen in te kopen. Meestal uit de jaren vijftig, en vaak lampen en lampenkappen. Want verlichting is volgens
Fred heel belangrijk in een interieur. "Je kunt sinaasappelkistjes als meubelen hebben, als je kamer goed verlicht is, dan is er toch sfeer." Ook doet hij zelf restauratie. "Met een beetje nieuwe lak en gepoetst koper zien de spullen er al een stuk beter uit. Ik ben redelijk handig met elektra. Veel van
die oude lampen die ik inkoop hebben volledig verteerde bedrading. En ik wil mijnklanten natuurlijk wel kwaliteit leveren."

vrijmarkt
De winkel sluimert nu, maar Fred is van plan daar verandering in te brengen. "Op de vrijmarkt met Koninginnedag ga ik veel spullen verkopen en daarna koop ik mooie nieuwe spullen in," zegt Fred. "Want die winkel doe ik nooit weg. Ik zal nooit verhuizen en zolang ik leef blijf ik de winkel
houden. Het is gewoon mijn hobby." FdV

Lees meer over: Vogelenbuurt

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 2, maart 2013

Afval-overlast in Votulast
lees artikel

Oude mensen moet je niet vertroetelen
lees artikel

Subup
lees artikel

Ontmoetingen in De Leeuw
lees artikel

Huren, kraken, slopen, kopen?
lees artikel

Dank je de Koekoek
lees artikel

Votulast telt vogels
lees artikel

Een Californische Ford F100
lees artikel