Votulastkrant logo

Creatief met muur en verf

Het was in maart dit jaar zelfs op het nieuws: de wolf nu ook gesignaleerd in Utrecht, en wel op de Adelaarstraat. En van de zomer waren het tourrenners die door de straat reden. Met het WK voetbal zaten er oranje vogeltjes op een notenbalk. Wat is dat toch in de Adelaarstraat? Het zijn de muurschilderingen van Rob Heerdink, die hij op de gevel van zijn woning aanbrengt.

Ook zonder muurschildering zou de woning van Rob gemakkelijk te herkennen zijn. Door de lange, blinde buitenmuur wijkt de vorm van het pand nogal af van de omliggende bebouwing. Dit heeft alles te maken met de historie van het pand, dat tot 1907 midden in een achterstandsbuurt lag. “Er lagen hier verschillende hofjes met arbeiderswoningen,” legt Rob uit. “Over het algemeen armoedige en piepkleine huisjes, die bij de aanleg van de Adelaarstraat grotendeels zijn verdwenen.” Vijf van deze huisjes, alle met de rug naar de Adelaarstraat gelegen, zijn wel blijven staan. Door het samenvoegen van deze woningen tot één nieuw pand ontstond een langgerekte buitenmuur, pal langs de weg.Graffiti
Graffers en andere kladderaars wisten deze muur lange tijd goed te vinden. “Aanvankelijk ging ik er zo snel mogelijk met de witroller overheen, maar steeds kwam de graffiti na korte tijd weer terug,” vertelt Rob. “Na een tijdje stapte ik daarom over op een nieuwe tactiek: waarom niet zélf de muur beschilderen?” Het bleek een gouden greep. “Vanaf onze eerste muurschildering hebben we nauwelijks meer last van graffiti gehad. Op de een of andere manier heeft men daar toch respect voor.”

Reacties
De schilderingen roepen veel reacties op, vooral als er iets nieuws op de muur staat. Willen mensen wel eens uit zichzelf een creatieve bijdrage leveren? “Ja, zeker. De een voegt een fraai stel damesbenen aan een schildering toe, de ander lijmt een houten kattenfiguur aan de muur. Maar de meeste reacties kregen we toen we naast de schildering een schoolbord ophingen, compleet met krijtjes. In het begin wisten we niet zeker hoe mensen hiermee om zouden gaan, maar we waren blij verrast door het grote aantal lieflijke en positieve berichten op het bord. Dat stemt toch optimistisch over de mensheid.”

Actualiteit
Regelmatig geeft Rob met zijn muurschilderingen een knipoog naar de actualiteit. Bij het WK voetbal bijvoorbeeld, kregen de zwart geschilderde vogels gezelschap van oranje soortgenoten. Tijdens de Olympische Spelen prijkten plots drie Nederlandse schaatsers op de muur, waarbij op het schoolbord werd bijgehouden hoeveel medailles er waren gewonnen. En in maart van dit jaar kwam Rob met de schildering van een wolf, precies op het moment dat geruchten over de verschijning van het dier in Drenthe de volle media-aandacht kreeg.

En binnenkort...
Op de huidige muurschildering wordt door drie wielrenners, een aantal gewone fietsers en (op ruime afstand) een kinderfiets naar de Tour de France verwezen. “Maar die gaat er binnenkort af hoor,” lacht Rob. “De tour is al een tijdje afgelopen. Bovendien mag de muur na verloop van tijd best weer eens ververst worden.” IK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 5, September

Zelfbouwers in Lauwerecht
lees artikel

Wijkagent Petra van Kleef
lees artikel

Tussenschools tuinieren op de Hopakker
lees artikel

De flats aan de Van Lieflandlaan
lees artikel

Eén loket voor verbetering van de wijk
lees artikel

Klapstoelconcerten
lees artikel

Creatief met muur en verf
lees artikel

De Weerdsluis
lees artikel