Votulastkrant logo

Buurtmoestuin Midland

Stel je een land voor dat is overgenomen door bloemen en planten. De mensen zijn heel klein en groen geworden. Ze wonen in bomen. Dit staat beschreven in een oud boekje genaamd ‘Midland’. Niet geheel toevallig ook de naam van de sinds februari opgerichte buurtmoestuin tussen de Troelstralaan en Nolenslaan in.

Op een plek waar voorheen maar weinig te zien was, schieten nu courgettes, aubergines en rode pepers de lucht in. De kamer van Rosa (30) stond altijd al vol met tomatenplantjes, Lot (43) had in een ver verleden een bijbaantje op een kwekerij en ze keken net als Malou (37) uit op die grote maar onbenutte binnentuin. In die tuin vertelt Malou: “Vorige zomer tijdens een gezamenlijke picknick hier, was het van: we weten niet hoe lang corona nog gaat duren, laten we gewoon dichtbij huis een fijne plek creëren.” Mitros werd aangehaakt, omwonenden reageerden enthousiast en de subsidieaanvragen konden de deur uit.

Buurtmoestuin Midland. Foto: Wendeline van den Nagel
Buurtmoestuin Midland. Foto: Wendeline van den NagelDuurzame aanpak
Afgelopen mei mochten ze eindelijk echt van start. Van gebruikte materialen van bijvoorbeeld Het Hof van Cartesius werd een schuur en kas - met zelfs glas in lood erin - gebouwd. Zoals het een echte moestuin betaamt, werd naast een achttal moestuinbakken ook meteen een kruidenspiraal en een zogenaamde ‘wadi’ aangelegd. Lot wijst de plek aan, waar een rij neergelegde dakpannen vanaf een regenpijp uitmondt in een ondiepe kuil met waterplanten. “Dat noemen ze ‘Water Afvoer Door Infiltratie’, zodat het regenwater mooi de grond in kan in plaats van naar het riool.” Ook wordt er flink geëxperimenteerd met het weren van vogels en met name slakken bij de groentes. Op advies van een medebewoonster hebben ze schelpenranden om de kas gemaakt, dat blijkt goed te werken.

Meedoen
Malou licht nog wat toekomstplannen toe: “Volgend jaar bestaat Utrecht 900 jaar. We gaan kijken of we in een weekend een soort minifestival kunnen organiseren. Maar het blijft een bewonerstuin dus uiteraard alleen overdag.” Daarnaast staat het bouwen van een prieeltje omgeven door rozen en het planten van oude peer- en appelbomen hoog op de to-do-lijst. Het valt de initiatiefneemsters wel op dat omwonenden vaak niet weten dat ze zelf ook over een sleutel van de binnentuin beschikken. Lot: “We hopen dat het een mooie plek wordt waar iedereen kan ontspannen.” Rosa voegt toe: “Of gezellig eet met elkaar.” Buurtbewoners met groene vingers die actief mee willen helpen in de moestuin zijn sowieso meer dan welkom!

Meehelpen in de moestuin? Mail: buurtmoestuintroelstralaan@gmail. com ML

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 5, Oktober

Na 120 jaar: kaarsen nu definitief uitgeblazen in Sint Josephkerk
lees artikel

De drie mannen van 'Man man man, de podcast'
lees artikel

Magisch Borduren
lees artikel

De bevrijding
lees artikel

Buurtmoestuin Midland
lees artikel

Een konijnenheuvel en een nieuw schoolplein
lees artikel

Estafette
lees artikel

Woordzoeker
lees artikel