Votulastkrant logo

Bouw je eigen huis

Zelf een huis bouwen, naar eigen inzicht en eigen ontwerp. Woningcorporatie Mitros biedt de mogelijkheid om in de Verenigingstraat een kavel te kopen en te bebouwen. De kopers mogen zelf aan de gang gaan.

Projectontwikkelaar worden? Vul hier uw naam in...
Projectontwikkelaar worden? Vul hier uw naam in...

Mitros had al eerder aangegeven dat een rij woningen in de Verenigingstraat zou worden gesloopt. De corporatie heeft er voor gekozen om de nieuwbouw uit handen te geven: geïnteresseerden krijgen de mogelijkheid de grond te kopen om er zelf een woning te bouwen. "Dit is de manier om de woningbouw aan de gang te houden," zegt Marjolein de Jong van Mitros. "Dit project is uniek voor de stad Utrecht en we hebben er grote verwachtingen van."

madebyu
Voor het zover is moet er nog veel gebeuren. Uniek is dat nog helemaal niet vaststaat hoe de woningen eruit komen te zien. Sterker nog: het is zelfs nog niet duidelijk hoeveel woningen er gebouwd gaan worden. Marjo-lein de Jong: "Dat hangt af van de ideeën die potentiële kopers aanleveren. Het kan gaan om brede, of juist diepe woningen. Maar ook om een boven- en een benedenwoning. De kopers kunnen dat, rekening houdend met enkele gemeentelijke eisen, allemaal zelf bepalen. Vandaar de naam van het project: MadebyU."

dromen
Het MadebyU-project wordt begeleid door het Rotterdamse adviesbureau Urbannerdam. Alexander Keizer: "Wij leiden belangstellenden door de eerste stappen van het bouwproces. We adviseren over hoe ze moeten omgaan met architecten, aannemers, de bouwvergunning en noem maar op. We helpen ook een inschatting te maken van de haalbaarheid van alle woonwensen; de kopers dromen hoe ze willen wonen en wij zetten ze weer een zo'n beetje op de grond."

collectief bouwen
Kenmerk van MadebyU is dat de bewoners zo snel mogelijk samen te werk gaan. Alexander Keizer: "Een van de eerste stappen die de potentiële kopers zetten is de oprichting van een vereniging. Die bewonersvereniging is dan de partner waarmee de architect, de gemeente en de aannemer zaken doet. De bewoners bouwen dus collectief. We adviseren hen om in subgroepjes verder te gaan. Denk dan aan een verenigingsbestuur, een duurzaamheidscommissie en een commissie die de gesprekken met de architect voert. Onze ervaring in andere steden waar dit concept al langer draait, is dat tijdens de bouw de groep kopers een hecht geheel wordt."

keuzevrijheid
De bewoners zijn dus zelf projectontwikkelaars die samen een heel blok woningen ontwikkelen. "Op deze locatie bouw je tegen elkaar aan. Juist daarom is gezamenlijkheid en efficiëntie nodig," zegt Alexander Keizer. " Je deelt immers ook de fundering. En het is natuurlijk veel handiger en goedkoper om één architect en één aannemer in te huren dan vijftien. Maar niet iedereen hoeft hetzelfde type kozijn te gebruiken; er blijft keuzevrijheid in ontwerp en uitvoer van de woning."

puzzel
Eind oktober start de verkoop van de kavels. Marjolein de Jong: "Naar verwachting moeten we gaan loten om te bepalen wie er mag deelnemen. En het wordt een hele puzzel om te kijken welke ontwerpen en woonwensen bij elkaar passen!"

Meer informatie over dit project staat op www.madebyu.nl NVDH

Lees meer over: Lauwerecht

Reacties

hoi votulastkrant
tom is sammen bewoners uit vogelbuurt een actie begonnen om verkeersnelheid in grietstraat kivitdatstraat om die 80 km zone wordt want er wordt veel harde rijden immeldels tom brandbrief na raadleden gestuurt
door tom op woensdag 6 november 2013 om 23:28

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 5, oktober en november

Bouw je eigen huis
lees artikel

Borrelen met de buren in de Nieuwe Koekoekstraat
lees artikel

Waarom de molen niet meer draait
lees artikel

Bomen weg? No shit!
lees artikel

Teddies in space
lees artikel

Mens en Wijk
lees artikel

Bewust Biologisch Lekkers
lees artikel

Mooi staan wezen
lees artikel

Votulastladder
lees artikel