Votulastkrant logo

Blij met straatkunst

Straatkunst of street art is niet meer weg te denken uit het stadsbeeld. De gemeente Utrecht werkt actief mee aan meer straatkunst. Bewoners kunnen blinde muren van hun eigen huis naar individuele smaak inrichten. Utrecht kent een aantal gerenommeerde kunstenaars die dit in opdracht doen. Zo groeit Utrecht inmiddels naar het niveau van straatkunst in wereldsteden als Berlijn, Parijs en Londen.

Een groep wijkbewoners kan ook een aanvraag doen bij het Initiatievenfonds om samen de buurt mooier te maken. Soms zijn ondernemers ook bereid om mee te denken en te betalen.

Wildspuiten
Waar de gemeente ook aandacht voor heeft, is de minder mooie kant van het (illegaal) spuiten: letters of tekens op muren en deuren. De zogeheten tags maken graffitikunstenaars vooral voor elkaar, maar wanneer je die ‘s ochtends op je garagedeur of gevel vindt ben je niet blij. Bewoners kunnen de gemeente vragen om dit schoon te maken. Het zou mooi zijn als de gemeente snel een plek aanwijst waar ‘wildspuiten’ is toegestaan, een zogeheten Wall of Fame. Met het sluiten van de Yard, het skatepark op een braakliggend terrein achter het Centraal Station, is de kans op illegaal spuiten in de wijken toegenomen.

Gevelreclame
Een geheel andere vorm van muurschildering is reclame. Als voorloper van de huis-aan-huisfolder lieten middenstanders de aanprijzing van hun waren op de winkelmuur schilderen. Op veel plekken in de stad zijn oude reclame-uitingen, inclusief oude spelling, weer zichtbaar op gevels van vroegere winkels en bedrijven. Wie oude foto’s heeft van zijn huis en de reclame er graag op terug wil zien, kan daar een aanvraag voor doen. Professioneel schilder Jos Peters zet ze terug op de gevel.

Blij
De oudste straatkunst van Utrecht is uit 1978: meerpaal met bal. Dit werk van Anne Boer is al twee keer gerestaureerd en is niet meer weg te denken uit de Adelaarstraat. Als je bedenkt hoe de enorme muur er zonder schildering uit zou zien word je blij dat er straatkunst is.

Wandelroute
Als je dat leuk vindt kan je meer ontdekken. Didi Steen is een Utrechter met een passie voor straatkunst. Zij heeft een wandeling gemaakt rond zichtbare en verborgen straatkunst in Votulast. Didi fietst en wandelt beroepsmatig met groepen vanuit haar bedrijf Greetings from Utrecht. Onderweg vertelt zij de deelnemers over muurschilderingen op de meest bijzondere plekken. Zij heeft vanuit persoonlijke nieuwsgierigheid grote kennis verworven over de ins en outs, en deelt dat graag met geïnteresseerden. Zij is te vinden via Instagram en het internet.

Een nieuwe bijzondere muurschildering is onlangs aangebracht op de muur van Lauwerecht 55. Het werk is gemaakt door Derk Wessel, en werd op de muur gezet door JanIsDeMan. Foto: Wendeline van den Nagel
Een nieuwe bijzondere muurschildering is onlangs aangebracht op de muur van Lauwerecht 55. Het werk is gemaakt door Derk Wessel, en werd op de muur gezet door JanIsDeMan. Foto: Wendeline van den Nagel

NvD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 1, Januari

Griftpark twintig jaar!
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Blij met straatkunst
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Fit om de hoek
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Koffie met...
lees artikel

Zwemmen in de buurt
lees artikel