Votulastkrant logo

Binnenkort ziet iedereen ze vliegen

En als je ze niet ziet, dan hoor je ze wel. Scherpe gierende geluiden. Eind april arriveren de eerste gierzwaluwen weer in Nederland. Waarschijnlijk een tikkeltje vermoeid. Ze komen van hun winterverblijf in Afrika. Deze afstand leggen ze af zonder naar de grond te komen. Hier zoeken ze zo snel mogelijk een beschut plekje om te broeden, als het even kan onder een dakpan of in een gat in de muur. Maar dat blijkt met al die nieuwbouw tegenwoordig nog niet zo’n makkelijke klus. Het buurtproject ‘gierzwaluw & insecten’ biedt uitkomst.

Twee dagen in april stelt de Van der Hoeven Kliniek zijn houtwerkplaats beschikbaar. Daar gaat bewonersplatform Staatslieden & Lauwerecht samen met vrijwilligers uit de buurt nestkasten voor de gierzwaluwen bouwen. Van deze kasten komen er 74 te hangen aan de muur bij zorginstelling Amerpoort aan de Oudlaan.

Daarnaast kun je als vrijwilliger ook een insectenhotel bouwen, dat mee naar huis mag. Initiatiefneemster Kerstin Steinhart: “Eigenlijk is het een win-winsituatie. Bewoners kunnen zo eenvoudig de biodiversiteit in onze wijk vergroten en tegelijk eens een kijkje nemen in de Tbs-kliniek, die op haar beurt graag meer contact wil met buurtbewoners.”

Torenhoge eisen
Denk niet dat de gierzwaluw zomaar in elke willekeurige kast komt broeden. De eigenaar van de - inmiddels alweer opgeheven - Hudsons Bay winkel in Hoog Catharijne moest ter compensatie van verwijderde gierzwaluwnesten een paar jaar geleden verplicht 300 nieuwe nestkasten plaatsen. Afgelopen zomer bleek er nog steeds geen gierzwaluw te bekennen.

Foto: Kerstin Steinhart
Foto: Kerstin Steinhart


Hetzelfde probleem doet zich voor bij het gebouw op de hoek van de Kardinaal de Jongweg en de Talmalaan. Aan broedplekken geen gebrek. Kijk daar maar eens omhoog en je ziet talrijke grijze ingemetselde nestkastjes.

Kerstin vertelt: “Er bestaan strenge richtlijnen van de gierzwaluwbescherming. Zo hangen wij de kasten op het noordoosten op minimaal vier meter hoogte, uit de buurt van ramen en bomen. Dat is voor de kleintjes, die altijd duikend voor de eerste keer het nest verlaten. Daarnaast zorgt de timmerfabriek van de kliniek voor onbewerkt cederhout, dat op een natuurlijke wijze bestand is tegen rot en schimmel. Tot slot installeert Amerpoort een geluidsinstallatie met lokgeluiden, waardoor de gierzwaluw weet dat dit een goede en veilige plek is om te nestelen.”

Aantrekkelijke gasten
Het is nog steeds mogelijk om je als vrijwilliger voor het project op te geven. Nog één gierzwaluwfeitje om je alsnog over de streep te trekken. Ze komen het liefst jaarlijks op dezelfde plek terug én vangen per dag wel honderden muggen. Dus reken uit je voordeel als ze een van onze wijken uitkiezen als broedplaats.

Data (onder voorbehoud): 15 en 17 april. Tijd: zie ladder hiernaast. Opgeven via vogelkastenutrecht@gmail.com. ML

Reacties

Afgelopen 1 mei zijn de gierzwaluwnestkasten opgehangen op de muren van OUdlaan 269/ hoek Idenburgstraat en de Goeman Borgesiuslaan/ hoek met Verenigingdwarsstraat.
Kom kijken! Er zijn inmiddels al gierzwaluwen in de lucht gesignaleerd dus hopen dat ze deze nieuwe plekken vinden!
door kerstin steinhart op zaterdag 2 mei 2020 om 21:16

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 2, Maart

Auto delen: meer ruimte en schone lucht
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Een klap of plezier van de Molen?
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Toneel achter de tralies
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Binnenkort ziet iedereen ze vliegen
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel