Votulastkrant logo

Alles in een zak proppen werkt niet

In de loop van dit jaar zal de grijze vuilniszak uit het straatbeeld verdwijnen. Gekleurde containers en afvalbakken zullen hun plaats innemen. Al voor de zomer gaat de gemeente in een groot deel van de wijk afval ophalen volgens ‘Het Nieuwe Inzamelen’, waarbij we anders zullen moeten omgaan met ons afval. Bewoners kunnen voortaan thuis zelf hun afval opdelen in vijf soorten: papier, glas, gft-afval, plastic/blik/pak (PBP) en restafval. Elke bewoner krijgt daarvoor drie containers voor in de tuin, op het balkon of de plaats. De wijk krijgt meer dan vijftig ondergrondse containers. Wat betekent dit voor de wijkbewoner?



Het Nieuwe Inzamelen is een verder doorgevoerde manier van afval scheiden. De gemeente zal voortaan niet alleen gft-afval aan huis komen ophalen, maar ook papier en plastic – inclusief blik en kartonnen pakken. Ook dat laatste wordt opgehaald om te worden hergebruikt. Ieder huishouden zal daarvoor verschillende (mini)containers krijgen. Wat de gemeente niet meer ophaalt is het restafval. Met dat afval moeten bewoners de straat op, richting een van de vele ondergrondse containers. Met een ‘afvalpas’ is de container te bedienen en kan het restafval weggegooid worden.

Bewust maken
Volgens projectmedewerker Wilco Stoopendaal wil de gemeente de bewoner bewust maken van zijn afval en zal dat zorgen voor meer afval. “De nieuwe manier van inzamelen maakt zichtbaar hoeveel afval een huishouden per week produceert. Juist het opdelen ervan heeft effect. Alles in één zak proppen werkt niet. In Lunetten draait Het Nieuwe Inzamelen al een tijdje en de scheiding van de afvalstromen zorgt er daar voor dat er beter en meer afval ingezameld wordt. We halen veel meer papier en plastic afval op, maar gek genoeg ook meer gft-afval. We verwachten dat dit ook in Tuinwijk zal gebeuren.”

Meer afval, meer troep?
Een bewoner die zijn afval bij het Willem van Noortplein weggooit is het daar mee eens, maar ziet ook bezwaren. ”De nieuwe manier van inzamelen zet de wijk ook op zijn kop. Op veel plaatsen komt een container in de grond. Verdwijnen er dan parkeerplaatsen? En er zullen nog veel vaker vrachtwagens door de straat moeten om al dat afval op te halen. Is dat wel milieuvriendelijk?” Een andere bewoner valt hem bij: “Ik begrijp dat er veel ophaalpunten komen. Betekent dat dan ook veel extra troep op straat? Of de bakken nou vol zijn of niet, er zijn altijd mensen die hun afval naast de bakken zetten. En als ze straks hun pasje vergeten zijn, denk je dan dat ze even heen en weer lopen om hem op te halen?”

Alert op zwerfafval
De gemeente zegt alert te zijn op zwerfafval. Wilco Stoopendaal: ”Onze ervaring is dat, als we in het begin snel zijn in het voorkomen van afval naast de bakken, zwerfafval bijna niet voorkomt. In het begin zullen we veel extra rondes lopen, na een tijdje is dat niet meer nodig. En als er veel plasticafval wordt ingezameld, komen we vaker langs om het op te halen. Ik hoop op veel afval!” NVDH

Reacties

AFVAL IN DE VOGELENBUURT
De gemeente wil met “Het Nieuwe Inzamelen” (HNI) meer afval gescheiden ophalen. Een goed streven. Helaas kan dat HNI in de Vogelenbuurt niet ingevoerd worden zoals de gemeente zelf aangeeft.
Helaas daarom maar tot een slap aftreksel besloten. We moeten niet alleen glas, papier en PBP (plastic-blik-pak) wegbrengen zoals nu maar ook het restafval. Voor dat restafval worden ondergrondse containers geplaatst in onze buurt. En met een pasjes-systeem wil de gemeente gaan “sturen” wie waar gaat storten.
VAN ZAKKEN NAAR ROTZOOI, DAT KAN ECHT NIET!
 Onze buurt is dicht bewoond: de containers komen veel te dichtbij en op gezichtsbepalende locaties
 Niet iedereen krijgt een pasje maar dumpen ligt voor de hand. Het wordt toch wel een keer opgehaald
 Voor de containers moeten schaarse parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen wijken
 Verloedering van de buurt volgt en is op andere plekken al de praktijk
 De containers leveren geen wezenlijke bijdrage aan scheiding van afval, het risico op minder scheiden wordt juist groter.
GEEN HNI DAN OOK GEEN SCHIJNOPLOSSING MET CONTAINERS!
Containers zijn ook helemaal niet nodig. Met wat creativiteit kunnen betere oplossingen bedacht worden. Denk bv. aan een schema van gewoon ophalen waarbij de even weken restafval en de oneven weken PBP wordt opgehaald.
We willen graag uw steun en hulp. Het is ook uw wijk! Binnenkort komen we dan ook langs met een petitie om dit voorgenomen besluit van de gemeente tegen te houden. Net als u willen we graag een schone wijk en we willen de gemeente dwingen om na te denken over echte oplossingen! We hopen ook op u te kunnen rekenen!

HET NIEUWE INZAMELEN IN DE VOGELENBUURT VOLGENS DE GEMEENTE!

EEN GOED PLAN? IK DACHT HET NIET!
STEUN DE PETITIE VOOR BETERE EN ECHTE OPLOSSINGEN!
VAN AFVAL NAAR BETER SCHEIDEN!
door Frank Jeurissen op vrijdag 24 juni 2016 om 10:40

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 3, Mei

Alles in een zak proppen werkt niet
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

De tuin die de straat veroverde
lees artikel

Jur vertelt...
lees artikel

Studenten klussen in de wijk
lees artikel

Schoon! Met dank aan Diny
lees artikel

Tussen – religieuze – Kunst en Kitsch in de Josephkerk
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel