Votulastkrant logo

Alle neuzen dezelfde kant op

Workshops, ontmoetingen, een expositie én er komt een nieuw kunstwerk aan de zijkant van de flat aan de Nolenslaan te hangen: 'Alle neuzen dezelfde kant op' is de titel van Het Neus Project. Het kunstwerk wordt gemaakt met verzamelde foto's van 'buurtneuzen' uit de Staatsliedenbuurt en op 29 april onthuld. Op die dag wordt ook de happening 'Staatslieden vooraan!'georganiseerd. "Het wordt absoluut niet iets hoogdrempeligs kunstzinnigs kils. Gewoon samen gezellig een feestje vieren!" Community art als sociaal bindmiddel.

Tifène Huchet is productieleider bij het Neus Project: "We gebruiken beeldende kunst om de sfeer van de wijk te veranderen, bijvoorbeeld door billboards. Het wordt fleuriger. En als je zo'n kunstwerk dan ook nog eens samen met de bewoners kunt maken wordt het helemaal mooi." Het idee komt van stichting Kunstlicht Op Straat (kos). kos werkt samen met Het Kaasschaafcollectief: een stichting die samen met enkele andere culturele organisaties in hetzelfde pand aan de Grave van Solmsstraat 2 gevestigd is.
sociale samenhang
Is er wat mis met de sfeer in de Staatsliedenbuurt dan? Je zou het bijna gaan denken. Regelmatig wordt er aandacht besteed aan de leefbaarheid van de wijk: speciaal ontwikkelde buurtkrantjes, kunstprojecten en allerlei activiteiten vanuit het buurthuis moeten het vooral gezelliger maken in de Staatsliedenbuurt, die toch min of meer als probleemwijk bekend staat. Terecht? Feit is dat er veel veranderingen plaatsvinden in de buurt: sloop, nieuwbouw en een hoop bijbehorende nieuwe bewoners. Voelen mensen zich daardoor werkelijk minder thuis? Zorgt dit voor problemen, zoals overlast op straat? Er verbetert juist veel: de groenstrook aan de Talmalaan transformeert langzaam in een gezellig park met wandelpaadjes - waar straks niet meer op elke vierkante meter hondenpoep ligt - en splinternieuwe eengezinswoningen staan te wachten op kopers. Tifène: "Is zo'n kunstproject nodig in een wijk als de Staatsliedenbuurt? Zeker! Ik denk dat in een buurt waar in korte tijd veel verandert, het goed is om als buurtbewoners samen te kijken hoe je die veranderingen ervaart. Wij willen met onze activiteiten bereiken dat buurtbewoners elkaar ontmoeten. Dat iedereen zich thuis voelt in de buurt."

honderden neuzen
"Zo'n kunstwerk werkt. De buurtbewoners wiens neus we op straat ontmoet en gefotografeerd hebben, de mensen die we in het buurtcentrum en op de scholen hebben gefotografeerd: het zijn misschien bewoners die uit zichzelf niet mee hadden gedaan. Maar die nu toch straks kunnen denken: 'hé, mijn neus zit daar ook tussen!' Het idee erachter is, dat je als buurtbewoner deel uitmaakt van een blijvend kunstwerk. Dat iemand kan denken: 'dat is toch iets waar ik aan mee heb
gewerkt.' Ja, ik denk dat dat wel iets doet met iemand. Er zijn ook bewoners die zelf hun neusfoto opsturen, maar de meeste hebben we zelf vastgelegd. Driehonderd neuzen hebben we nu, vijfhonderd is ons streven."

Op 29 april is er vanaf 13:00 feest in het pand van GS2 (het samenwerkings-verband tussen KOS en het Kaasschaafcollectief ). Kijk voor meer informatie op www.destaatsliedenbuurt.nl en de activiteitenladder in deze krant. FK

Lees meer over: Staatsliedenbuurt

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no.2, maart 2012

Votulast zoekt versterking!
lees artikel

Alle neuzen dezelfde kant op
lees artikel

Muziek
lees artikel

Ontmoet je buren aan de buurttafel of bij de buurtborrel
lees artikel

Lezersvraag: Zaagmolen de Haas
lees artikel

Energiecentrales in de Van Swindenstraat
lees artikel

Foto Romp gaat verhuizen
lees artikel

De metamorfose van Joke
lees artikel

Verslag van Joke's metamorfose
lees artikel

Katteneilandjes in de Koekoeksvaart
lees artikel

Ladder no. 2
lees artikel