Votulastkrant logo

Afval-overlast in Votulast

U heeft het misschien zelf ook al eens meegemaakt: eindelijk eens die zakken met plastic afval wegbrengen naar het inzamelpunt. Blijkt, daar aangekomen, dat er letterlijk geen enkele ruimte meer is voor nog een plastic bakje of zakje erbij. Tja, wat doe je dan?

Aan de foto's te zien die de Votulastkrantredactie kreeg opgestuurd, hebben veel mensen geen zin hun opgespaarde plastic afval weer mee naar huis terug te nemen, en dumpen hun zakken dan maar naast of op de plastic afvalbak. Fijn natuurlijk, dat mensen zo graag het plastic afval apart willen inzamelen, maar dan moet er wel genoeg ruimte zijn om het kwijt te kunnen.




rommeltje
En dat is er nu niet, volgens Ton Dieten. Hij was degene die de redactie en de wijkraad meerdere malen attendeerde op de overlast van afval bij het inzamelpunt op het Willem van Noortplein. Hij woont daar zelf vlakbij en ziet vaak met lede ogen aan dat het een rommeltje wordt als de gemeente de bakken niet tijdig leegt."Je ziet al snel dat mensen, als de bakken vol zitten, de tassen er gewoon
naast zetten. Het is zo'n veelgebruikt recyclingstation dat het al snel een troep is." Dat onderstreept ook Albert van Beek, secretaris van de wijkraad Noordoost. "Vanuit het cluster 'Schoon, Heel en Veilig' van de Wijkraad wordt dit onderwerp nadrukkelijk gevolgd. Er zitten tenslotte verschillende risico's
aan rommel bij afvalinzamelstations. Zoals verloedering; rommel maakt meer rommel (mensen gooien makkelijk troep erbij), brandgevaar en/of vandalisme.

zorgen
Ton Dieten ziet ook dat het een centraal gelegen station is in een drukke buurt aan een drukke weg. "Men komt soms zelfs met de auto. Ik heb wel eens mensen aangesproken die hier afval in de bakken gooien en die komen niet eens uit de buurt maar rijden door deze wijk en stoppen dan even hier. En
het probleem neemt toe. In eerste instantie stond er één container voor het plastic, later is er een tweede bijgeplaatst. Mensen zijn van goede wil en de afvalscheiding wordt intensief gebruikt, dat is een goede zaak maar op deze plaats is de capaciteit zelfs met twee containers gewoon te klein."

succes
De cijfers van de gemeente, volgens het rapport 'Evaluatie en toekomst inzameling kunststof ' van 25 oktober 2012, tonen het succes aan van de plastic inzameling. In 2011 is in Utrecht alleen al aan plastic 560 ton door de gemeente verzameld via de 37 bovengrondse containers die in de stad opgesteld staan. Twee daarvan staan aan het Willem van Noortplein. En ondanks dat de containers vier keer per week geleegd worden zijn er momenten dat het afval er niet meer bij past. Wellicht heeft dat ook te maken met de ongelukkige plaatsing van de containers: half op het trottoir waardoor maar één opening bruikbaar is. Hierdoor lijkt het erop dat niet de volledige capaciteit van de containers gebruikt wordt.

Voor de toekomst ziet het er naar uit dat de gemeente meer containers gaat plaatsen. Of dat direct effect heeft op de verzamelplaats aan het Willem van Noortplein is niet duidelijk.

Bij overlast kunt u altijd de gemeente bellen op nummer 030 - 286 00 00 of melden via de site
van de gemeente. HJB

Lees meer over: Tuinwijk

Reacties

Aanvullende suggestie: DIFTAR invoeren = de vervuiler betaald. Net als gemeente Putten zou je plasticzakken kunnen verkopen waar vuil in gescheiden kan worden. Restafval wat afgehaald moet worden is duurder dan restafval naar een afval unit brengen. Alle kleine beetjes helpen!
Ter inspiratie wijs ik graag op de uitzending van Altijd Wat dd 27 maar 2012 over afvalstoffenheffing.
door kerstin steinhart op donderdag 18 april 2013 om 09:29

Tip aan de gemeente: plaats vooral plastic containers dichter bij de supermarkten, immers dat is waar bewoners het meest komen. En maak deze containers ook ondergronds net als bij de andere containers een waarschuwingssysteem inbouwen zodat afval meteen afgehaald kan worden, signaal gaat automatisch naar afval verwerking als container 3/4 vol is.
Buitenkant van de containers ook gebruiken om info te verstrekken.
door kerstin steinhart op woensdag 17 april 2013 om 11:28

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 2, maart 2013

Afval-overlast in Votulast
lees artikel

Oude mensen moet je niet vertroetelen
lees artikel

Subup
lees artikel

Ontmoetingen in De Leeuw
lees artikel

Huren, kraken, slopen, kopen?
lees artikel

Dank je de Koekoek
lees artikel

Votulast telt vogels
lees artikel

Een Californische Ford F100
lees artikel