Votulastkrant logo

Wat doen die buizen hier?

Op het moment dat deze Votulastkrant ter perse gaat is de rust alweer wedergekeerd in de ruimte rondom het Eykmanplein en de Kardinaal de Jongweg. De afgelopen maanden reden de auto's onder een grote poort van dikke buizen door, die ook een groot gedeelte van de middenberm in beslag namen. Wat stroomde er door die buizen? De redactie ging op onderzoek uit.


In de middenberm van de Kardinaal de Jongweg loopt, onder de grond, het transportriool dat al het verzamelde afvalwater van toiletten, straatputten en waterleidingen opvangt en naar de aterzuivering aan de Loevenhoutsedijk transporteert. Om dit water door de buizen te krijgen is een flinke kracht nodig, en die wordt geleverd door het gemaal aan de Hengeveldstraat (achter verkeersschool Veronica). Het transportriool is in de loop van de jaren aangetast. De vele tonnen ontlasting en urine, gecombineerd met afvalwater en water uit de straatputten vormen rioolgassen die de binnenkant van de rioolbuizen aanvreten. De buizen waren zwakker geworden en moesten van binnenuit worden versterkt. Om dat te kunnen doen moest de buis tijdelijk leeg komen te staan, en was er een noodriool nodig. De afgelopen maanden hebben we dus onder onze eigen ontlasting doorgereden. Gelukkig zaten de buizen goed vast, en was het toch geen weer voor cabrio's...

kous van kunsthars
En hoe gaat zo'n reparatie in zijn werk? Chris Jentink, projectleider van de gemeente Utrecht, vertelt: "Er is een speciale kous ingebracht van glasvezel en kunststof, een soort kunsthars. Deze kous werd binnenstebuiten uitgetrokken door de buis heen, zodat de binnenkant van de buis bekleed werd. Daarna is de buis gevuld met heet water om de kunsthars te laten uitharden. De operatie is goed geslaagd, en we gaan snel weer over tot de ingebruikneming van het oorspronkelijke riool. De noodriolering wordt weer weggehaald."

Zijn er nog bijzondere dingen ontdekt tijdens het repareren van de oude riolering? Het schijnt toch dat er regelmatig vreemde dieren en kledingstukken in het riool verdwijnen? Chris moet lachen. "We hebben geen lijken gevonden, als je daarop doelt. Mensen gooien nog steeds wel vreemde dingen in het riool, maar we zijn geen extreme dingen tegengekomen."

extra riolering
Hoewel de grote buizen van het noodriool zijn verdwenen staat er nog flink wat te gebeuren langs de Kardinaal de Jongweg wat betreft de riolering. Het komende half jaar zal de capaciteit van de riolering vergroot worden doordat er een nieuwe hoofdtransportleiding aan wordt gelegd tussen het Salvador Allendeplein en het Eykmanplein.

Dit riool wordt dan op de bestaande pompen aangesloten. Hiervoor wordt een tunnel onder de grond geboord waar de nieuwe rioleringsbuizen in geperst worden. Een bijzondere techniek, die veel voorbereiding gevergd heeft. Door deze werkzaamheden zullen er rijbanen worden afgesloten en kan er minder verkeer tegelijkertijd rijden. Maar als het eenmaal klaar is hebben we er veel profijt van. Bij zware regenbuien wordt de kans dat de straatputten overlopen of het water in je eigen wc omhoog komt een stuk kleiner. De waterkwaliteit van onze wijk neemt daardoor toe en de stank neemt af. No shit! BR

Reacties

bericht aan lezers
hoi votulastkrant

tom van der meer wil u verhaal over Eykmanplein hooren
wat vindt u Eykmanplein utrecht want daar gebuuren
ongeluk
tomfannynanlohy@gmail.com
dan komt u verhaal in krant
gr tom
door tom op woensdag 27 juni 2012 om 16:51

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 4, juni

Wat doen die buizen hier?
lees artikel

Voetbal
lees artikel

Al 46 jaar stomen onder de molen
lees artikel

Wonen in een kerk
lees artikel

Scheiden, hoe doe je dat?
lees artikel

Van poepveldje naar parkje
lees artikel

Philomeen
lees artikel

Torenkamertje voor Torteltuin
lees artikel

Votulastladder
lees artikel