Votulastkrant logo

Huisconcert in Tuinwijk

Een klassiek concert, zomaar, op een zondagmiddag in een woonkamer in Tuinwijk. Bij de Spaanse pianiste Carol Ruiz Gandía in de B.F. Suermanstraat kun je het meemaken.

De Spaanse Carol (32) woont bijna zeven jaar in Utrecht. Ze kwam vanuit Barcelona naar Nederland om hier aan de HKU klassieke piano te studeren bij de leraar Alan Weiss. Nu is ze pianolerares. In Utrecht kwam Carol in aanraking met het fenomeen huisconcerten. "Ik speelde concerten bij een vriendin thuis. Dat vond ik een bijzondere ervaring, de mensen zijn heel dichtbij. Als muzikant voel je de aandacht van je publiek echt. Dat geeft extra druk, maar omdat er een vriendelijke, relaxte sfeer hangt, niet dat serieuze van een concertzaal, vind ik het heel leuk om te doen." In Spanje had Carol nooit een huisconcert meegemaakt. "Daar blijft niemand binnen. Maar hier is er al een lange traditie van huisconcerten, Vermeer heeft ze zelfs geschilderd. Ik vind het heel mooi, dat mensen samenkomen voor muziek."
klapstoelen
Wie bij Carol een concert komt bijwonen, zit met een stuk of twintig andere bezoekers op klapstoelen in haar woonkamer. Een handige schuifwand maakt de kleine kamer voor de gelegenheid in een handomdraai twee keer zo groot. "Kijk," zegt Carol, terwijl ze naast de vleugel gaat staan, die een flink deel van de kamer in beslag neemt, "de muzikanten staan hier, en het publiek zit er vlakbij. Je kunt hier de muzikanten bijna aanraken, je kunt met ze praten."

eerste rang
Voor twaalf euro zit je altijd eerste rang. "Ik verdien zelf niks aan de concerten. Maar ik vind dat je muzikanten die komen optreden, moet betalen," legt Carol uit. "Zij studeren acht uur per dag, een á twee jaar lang op een stuk. Dat beseffen veel mensen niet." Carol vindt dat je die moeite moet belonen. "Het leven van een muzikant is duur. Je instrument is duur, en dan nog de reparaties, het stemmen. Ik vind het belangrijk dat de muzikanten geld krijgen voor hun werk."

dichterbij
Eén keer in de twee maanden stelt Carol haar woonkamer ter beschikking als miniconcertzaal. "Ik wil muzikanten een plek geven om te spelen en tegelijk mijn buurtgenoten laten weten hoe belangrijk muziek is. Met mijn concerten wil ik mijn buurtgenoten letterlijk dichter bij de muziek laten komen. Ik noem mijn concerten Tuinwijk huisconcerten omdat ik het belangrijk vind dat hier in de buurt activiteiten zijn. Dat je niet altijd naar het centrum hoeft, en dat je hier niet alleen maar woont. Ik heb soms het gevoel dat de mensen een beetje vergeten zijn dat samen in een buurt wonen, de sfeer op straat, dat dat ook belangrijk is. Als je de maatschappij wilt veranderen, kun je maar een klein ding doen. Dit is wat ik doe."

ook een huisconcert?
Wil je ook een huisconcert meemaken? Op zondag 24 juni om 15.00 uur speelt Carol zelf met saxofoniste Miriam Dirr een zomerconcert van klassieke stukken met Latijnse ritmes, zoals een tango van Piazzola, om in de zomerse sfeer te komen. De sangría staat klaar. Graag van tevoren reserveren, zie http://tuinwijkhuisconcertserie.blogspot.com MM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 3, Mei 2012

Een station in het Griftpark
lees artikel

Atletiek
lees artikel

40 Jaar Café Fokus
lees artikel

Pluk de stad
lees artikel

De ogen en oren van de buurt
lees artikel

Huisconcert in Tuinwijk
lees artikel

Votulast verandert: David van Tongeren
lees artikel

Lente in Griftsteede
lees artikel