Votulastkrant logo

Votulast gaat groen

Pluk de stad

Dit jaar besteedt de Votulastkrant in een 6-delige rubriek aandacht aan duurzame initiatieven in de wijk. In dit nummer: Eet de wijk op met Pluk de Stad.

Zin in een lekker hapje? Ga eens een keer niet naar de supermarkt maar loop een rondje door de wijk en pluk het lekkers wat in de stad groeit. Onze wijk staat namelijk vol met fruit- en notenbomen en eetbare planten. Alleen herkennen de meeste mensen deze niet, of weten ze niet hoe ze deze kunnen eten. Daar wil Pluk de Stad verandering in brengen.
stoofperen
Initiatiefneemster Elma Roelvink is opgegroeid in de Vogelenbuurt. Ze weet nog goed hoe ze tweeënhalf jaar geleden door de Kwartelstraat fietste en ineens vier stoofperenbomen zag. "Ik was verbaasd dat er zulke prachtige perenbomen groeiden, zomaar midden in de stad. Ik had dat graag eerder geweten, want ik heb erg genoten van de stoofperen van de boom. Daarna ben ik gaan kijken of er meer eetbare planten groeiden in de stad. Ik kwam erachter dat er veel te vinden was; bramen, hazelnoten, vlierbessen, kersen, noem maar op. Daar wilde ik meer mee doen."

pluk de stad
"Als onderdeel van mijn afstudeerproject op de Design Academy heb ik de website plukdestad.nl ontwikkeld. Met de website wil ik mensen laten zien dat hun eigen omgeving meer biedt dan op het eerste gezicht lijkt. Mensen kunnen kijken welke eetbare planten in hun eigen wijk groeien en wanneer je deze kunt plukken. Heb je eenmaal iets lekkers geplukt, dan kun je per plant zoeken naar recepten."

vlierbloesemlimonade
Elma heeft zo haar eigen favorieten. "Voor mij zijn de stoofperen uit de Kwartelstraat natuurlijk bijzonder en die zijn ook heel erg lekker. Verder hou ik erg van vlierbloesems. Je kunt limonade maken van de bloemen, maar je kunt ze ook in een deegje frituren. En wie eens iets verrassends op tafel wil zetten kan ook eens brandnetelsoep of paardenbloemmarmelade proberen."

[kopappels uit je straat
Vanaf het eerste begin is Pluk de Stad een groot succes. Heel veel vrijwilligers doen mee aan Pluk de Stad. "Het is heel leuk om te zien dat mensen om verschillende redenen meedoen. Sommigen doen het echt om meer lokaal te eten of om meer bewust te zijn wat er per seizoen groeit. Maar de meeste mensen vinden het simpelweg heel lekker. En zeg nu zelf, het is toch ook gewoon ontzettend leuk om de appels van de boom uit je straat op te eten?"

Op deze site kun je de lievelingsrecepten van Elma Roelvink vinden. Wil je plukplaatsen of bijzondere recepten doorgeven, ga dan naar www.plukdestad.nl. MT

Lees meer over: Inspraak Natuur in Votulast

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 3, Mei 2012

Een station in het Griftpark
lees artikel

Atletiek
lees artikel

40 Jaar Café Fokus
lees artikel

Pluk de stad
lees artikel

De ogen en oren van de buurt
lees artikel

Huisconcert in Tuinwijk
lees artikel

Votulast verandert: David van Tongeren
lees artikel

Lente in Griftsteede
lees artikel