Votulastkrant logo

Wijkverhalen

40 Jaar Café Fokus

In de Koekoekstraat zit de enige 'bruine kroeg' van de Vogelenbuurt. Café Fokus, met een 'k', zit daar al 40 jaar. Bea Brakkee is bijna 30 jaar eigenaar van het café. "Ik ben bij de vorige eigenaar begonnen, als werknemer, en heb het café op een gegeven moment van hem overgenomen. Hij heeft de naam Fokus bedacht. Fokus in de zin van: een plaats waar mensen samenkomen."

Bea zat van oorsprong in de zorg, kinderverzorging en jeugdverzorging, en ze wilde maatschappelijk werkster worden. Ooit is zij ter vervanging van een zieke barman bij Fokus achter de bar beland, en de rest is geschiedenis. "Nu en dan roepen de klanten dat ik alsnog maatschappelijk werker ben geworden, maar dan hier in het café," vertelt Bea met een lach. "In het begin waren we ook nog overdag open. Hier omheen zaten allemaal scholen, zoals de Etaleurschool hier achter. De leerlingen kwamen hier in de pauze een kopje koffie doen, en de leraren kwamen dan ook nog wel eens een borreltje drinken. Langzamerhand is dat verschoven. De scholen gingen weg, de straat verloor haar winkels, bedrijven trokken uit de wijk en daardoor gingen we steeds later open."
Bea loopt naar buiten en we kijken de Koekoekstraat in. "Daar zaten vroeger allemaal winkels en zo. De Koekoekstraat was een drukke winkelstraat. Er zat een slager, een verfhandel, groenteboer, sigarenhandel, enzovoort, alles wat een buurt nodig heeft. De tram kwam er zelfs nog doorheen met twee lijnen." Ze wijst omhoog naar een punt op de gevel waar op diverse plaatsen op de muur de bevestigingspunten van de elektrische leidingen voor de trams nog te zien zijn.

Weer naar binnen lopend valt een plastic dakgoot op die hoog aan de muur hangt. "Die is voor het bierglijden," zegt Bea. "De tweede zaterdag van november organiseren we het bierglijden. Die dakgoot van vijf meter wordt op de bar gelegd en spiegelglad gemaakt. Het is de bedoeling om een vol glas bier van de ene kant naar de andere te glijden. Wie het verst komt zonder dat het glas eraf valt wint. Er wordt in rondes gespeeld, als een soort afvalkoers. De winnaar komt met naam op de beker te staan die hier in het café staat." Ze laat foto's zien van een stampvol café met mooi uitgedoste deelnemers. "Ook op Koninginnedag is het zo vol. Dat is de enige dag dat de klanten mij Beatrix mogen noemen," zegt Bea. "Dat is dan één grote reünie. Want veel klanten die in de loop van de tijd uit de wijk verhuisd zijn komen hier dan een biertje drinken."

In 2007 is er een nieuwe bar in het café gekomen. "De bar was al een tijdje aan vervanging toe en daar hadden we het zo over op een avond. Bleek één van de klanten, Peter, in de scheepsbouw te werken. Die heeft uiteindelijk een mooie nieuwe bar voor het café gemaakt." Aan de nieuwe lange bar in Fokus is het goed toeven. De enige bruine kroeg van de Vogelenbuurt? Nee, misschien zelfs wel van heel Votulast. HJB

Lees meer over: Vogelenbuurt Wijkverhalen

Reacties

Niet te geloven kom toevallig op deze site...in 1975 mijn huwelijk gevierd in fokus, nog met de vorige eigenaar Piet B.
door willem de moor op dinsdag 26 maart 2019 om 22:00

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 3, Mei 2012

Een station in het Griftpark
lees artikel

Atletiek
lees artikel

40 Jaar Café Fokus
lees artikel

Pluk de stad
lees artikel

De ogen en oren van de buurt
lees artikel

Huisconcert in Tuinwijk
lees artikel

Votulast verandert: David van Tongeren
lees artikel

Lente in Griftsteede
lees artikel