Votulastkrant logo

Meester Ad heeft een nieuw hart

"Ik vergeet nooit meer dat we de straat binnenkwamen. De hele straat was versierd met harten en slingers. Dat was echt hartverwarmend."

Petra en Ad Buijing wonen inmiddels al ruim dertig jaar in de Valkstraat, samen met hun dochter. De leerlingen van de Koekoekschool kennen hem als overblijfmeester. Ad is hartpatiënt en heeft de afgelopen drie jaar en acht maanden een steunhart gehad. In heel Nederland hebben slechts veertig mensen een steunhart. Dat is een pomp die de functie van het hart overneemt. Ad stond ook op de wachtlijst voor een harttransplantatie. "Maar je moet geluk hebben dat er net voor jou een geschikt hart is."


Afgelopen september ging de telefoon. "Het was een normale dinsdagavond rond half acht. De stem aan de andere kant van de lijn zei: 'Er is een hart voor u beschikbaar.' Dat is een moment waar je lang op hebt gewacht. We moesten naar de poli in het ziekenhuis. 'Wat komt u doen?' vragen ze dan. 'Ik kom voor een nieuw hart'."

Kort na de operatie konden Petra en dochter Bonnette even naar huis. Ze zijn toen meteen langs school gegaan. Petra vertelt: "Ik liep de klas in en zei tegen de kinderen: 'Ik heb goed en slecht nieuws voor jullie.

Het slechte nieuws is dat jullie Ad een tijdje moeten missen. Het goede nieuws is dat hij een nieuw hart heeft.' En meteen begonnen alle kinderen te klappen en te juichen. Dat was heel leuk."
In de tijd daarna kregen Ad en Petra veel steun van familie, vrienden, kinderen van school en mensen uit de buurt. "Elke dag kregen we stapels brieven, kaarten en knutselwerkjes in de bus. En toen Ad thuis- kwam uit het ziekenhuis was de hele straat versierd."

En de toekomst? Drie maanden na de operatie gaat het goed met Ad. "Het leven begint opnieuw. Ik kan weer sporten, dansen en kan weer zoiets simpels als fietsen. Ik doe nu ook vrijwilligerswerk bij de Hartstichting en de scouting. We hielden altijd erg van kamperen, ik verheug me er al op dat we dat weer kunnen doen. En dit jaar zijn we 30 jaar getrouwd, dat willen we natuurlijk graag vieren." Op sportief gebied heeft Ad grootse plannen. "In 2012 wil ik meedoen aan de European Transplant Games. Ik heb al een zwemcoach en begin binnenkort met trainen."

Terugkijkend was de afgelopen periode heel bijzonder. "Het was echt een rollercoaster van emoties. Gelukkig gebeurden er ook veel positieve dingen. En dat je dan zo gesteund wordt door je buren en de mensen om je heen is heel bijzonder. Daar wordt je een dankbaar mens van."

Ad en Petra waren ook te zien in het programma 'Goudmijn' van de KRO. De reportage is te bekijken op www.youtube.com via de zoekterm 'man zoekt hart'. MT

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 1, januari - februari 2011

Kapster met liefde voor koken
lees artikel

Café met verse melk
lees artikel

Meester Ad heeft een nieuw hart
lees artikel

De Verenigingstraat
lees artikel

Rabobank ontmanteld
lees artikel

Huisduif zoekt spullen
lees artikel

Tom van der Meer, bezorger van de Votulastkrant
lees artikel

Onenigheid plannen Talmalaan
lees artikel

Leesclub Votulast
lees artikel