Votulastkrant logo

School, stappen en...

Atletiek

Justin Bieber, zoveel mogelijk Uggs verzamelen of halsbrekende skateboard-trucs perfectioneren? Wat houdt jongeren in Votulast eigenlijk van de straat? Of wat brengt ze misschien juist óp straat? Wat laat ze van de daken schreeuwen: "Dit is mijn ding!" Deze keer de achttienjarige atlete Laura Mulder. Laura beoefent een technisch moeilijk onderdeel: de hinkstapsprong. Laura: "Mijn trainer heeft er vertrouwen in dat ik volgend jaar tot de top 5 van Nederland kan behoren. Daar ga ik alles voor doen én laten. Op één ding na: ik blijf wel hoge hakken dragen."

Foto: Sebastiaan Durand
Foto: Sebastiaan DurandLaura: "Al vanaf groep acht sport ik bij atletiekvereniging Hellas. In het begin deed ik - net als iedereen - alle disciplines. Het bleek dat de onderdelen waarbij een goede coördinatie belangrijk is, me goed liggen en vanaf mijn zestiende heb ik me gespecialiseerd in de hinkstapsprong. En met succes: ik ben bij het Nederlands kampioenschap voor junioren al een keer derde geworden."

de top
De hinkstapsprong is een zwaar onderdeel van de atletiek. "Het is technisch moeilijk, maar er is ook kracht voor nodig. De afzet en landing - en dat drie keer - belasten je lichaam erg, dus er is ook grote kans op blessures. Ik heb de afgelopen maanden veel minder getraind om overbelasting te voorkomen. Inmiddels train ik weer vijf keer in de week, met het oog op het komende wedstrijdseizoen. Mijn persoonlijk record is nu 11 meter. Als ik op 12 meter kom, dan behoor ik bij de senioren tot de top. Om daar te komen moet ieder van de drie onderdelen met dertig centimeter vooruit. In gelijke porties dus, want de hinkstapsprong moet eigenlijk één vloeiend geheel zijn."

geen feestjes
Laura zit op het gymnasium en doet dit jaar eindexamen. "Maar voor mij geen eindexamenfeestjes. Al het weekend na mijn laatste examen is er een belangrijke wedstrijd en in de weken daarna ook. Als mijn klasgenoten naar een Grieks eiland vertrekken, is de belangrijkste wedstrijd van het jaar. In de aanloop naar die wedstrijden kan ik niet gaan feesten en ook geen alcohol drinken. Alcohol breekt sowieso veel te erg af wat ik net met veel moeite heb opgebouwd. Dat drink ik dus nooit. Nou ja, af en toe wel. En ik ga eigenlijk te laat slapen. Daarom voel ik me vaak moe en kan ik op de gekste momenten slapen. Van mijn vorige trainer mocht ik eigenlijk ook niet op hoge hakken lopen omdat dat de spieren te erg belast. Maar dat gaat me te ver; mijn hakken blijf ik dragen." NVDH

Lees meer over: School, stappen en...

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 3, Mei 2012

Een station in het Griftpark
lees artikel

Atletiek
lees artikel

40 Jaar Café Fokus
lees artikel

Pluk de stad
lees artikel

De ogen en oren van de buurt
lees artikel

Huisconcert in Tuinwijk
lees artikel

Votulast verandert: David van Tongeren
lees artikel

Lente in Griftsteede
lees artikel