Votulastkrant logo

School, stappen en...

Waterpolo

Justin Bieber, zoveel mogelijk Uggs verzamelen of halsbrekende skateboardtrucs perfectioneren? Wat houdt jongeren in Votulast eigenlijk van de straat? Of wat brengt ze misschien juist óp straat? Wat laat ze van de daken schreeuwen: "Dit is mijn ding!" Olmo Mpho van Herwaarden houdt het sportief en gaat voor waterpolo.

Olmo is een 21-jarige student fysiotherapie die met zijn ouders en broertje in de Van der Mondestraat woont. Toen hij elf was kwam hij in aanraking met waterpolo. "Ik ging diplomazwemmen, en toen trainden ze altijd in het bad naast ons. Toen dacht ik: dat wil ik ook!" Waterpolo beviel zo goed dat hij daarna nooit meer een andere sport heeft geprobeerd. Inmiddels beoefent hij waterpolo op het allerhoogste niveau. "Ik kan er lekker mijn energie in kwijt en ben er ook nog goed in: dat maakt het nóg leuker."

Eh, Olmo Mpho?
"Ik ben in Botswana geboren, en mijn ouders vonden het leuk om mij ook een Afrikaanse naam te geven. Mpho betekent cadeautje, of meer officieel 'gift van god'. Ik heb tot mijn derde in Botswana gewoond en toen nog van mijn zesde tot mijn negende. Mijn ouders gaven daar les, vandaar."

Op je facebookpagina staat bij interesses: 'vrouwen'... Ik mis waterpolo. Is waterpolo wel stoer?
"Vrouwen? Dat heb ik daar niet zo bewust op gezet hoor, dat kan ik me niet herinneren, hahaha! Staat er echt nergens waterpolo genoemd? Hmm, daar moet ik dan toch eens wat aan gaan veranderen. Waterpolo is zeker wel stoer! Je moet niet bang zijn voor een stootje: tanden eruit, tik op je neus, dat soort dingen. Wat dat betreft kun je het goed vergelijken met rugby of ijshockey.
Mensen vinden het juist wel indrukwekkend, het staat volgens mij bekend als een sport waar je ballen nog wel eens omgedraaid worden. En ook al was het niet stoer: ik schaam me sowieso niet zo snel ergens voor. Je bent wie je bent, en daar heeft iedereen maar mee te leven toch?"

Gaat jong zijn en fanatiek sporten wel samen? Jongeren willen toch vooral veel stappen, roken en drinken?
"Ik was vannacht om vijf uur thuis van het stappen, haha! Het zit niet in me om te roken, maar drinken doe ik wel gewoon. Dat gaat ook prima samen met sporten hoor. Het hoort zelfs juist wel een beetje bij waterpolo: na het trainen met zijn allen de stad in om een biertje te drinken! Geen enkel probleem."
Olmo Mpho van Herwaarden
Olmo Mpho van Herwaarden

FK

Lees meer over: School, stappen en...

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 1, januari 2012

Meewerken aan de Votulastkrant?
lees artikel

Huisarts Redeke neemt afscheid
lees artikel

Waterpolo
lees artikel

In vrijheid verbonden: samen ouder worden
lees artikel

De deelauto
lees artikel

Torteltuin is hersteld na inbraken
lees artikel

Belastingkantoor heeft zijn langste tijd gehad
lees artikel

Marjolijn
lees artikel

Solidariteit: broodnodig!
lees artikel

Votulastladder
lees artikel