Votulastkrant logo

Rubriek: Wat doet u hier?

Soms zie je ineens iets in de buurt wat je nog niet eerder was opgevallen en vraag je je af: Wat doet dit hier? In deze rubriek vragen we dat aan doorgewinterde én kersverse ondernemers. Wat doen ze, hoe zijn ze hier terechtgekomen en wat is hun relatie met de buurt? Deze keer: LEV’01/ Spoor 68, de nieuwe winkel van Liesel Swart en haar duurzame schoenenlabel LEV’01 en Marijke van Hulst met Spoor68.

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel

Marijke: “We kennen elkaar al veertig jaar, we werkten allebei bij Michel, de kledingwinkel op de Lijnmarkt. We wilden al die tijd al samen wat beginnen, maar dat kwam er steeds niet van. Ik heb de modevakschool gedaan en ook kleding en sieraden ontworpen en nu dus wollen tassen.” Liesel: “Ik woon hier vlakbij in de Melis Stokestraat, en elke keer als ik hier langs liep, dacht ik: ‘O, had ík het maar!’ Want dit is werkplek én winkel. Op mijn vorige werkplek kon ik eigenlijk geen klanten ontvangen. Dus toen het kon, zijn we gewoon in het diepe gesprongen.

Warme voeten
Liesel: “Ik heb de HKU gedaan, maar halverwege ontdekte ik de schoenopleiding en toen ben ik helemaal doorgeslagen. Mijn droom was altijd een eigen merk en dat is vanaf 2015 langzaam gegroeid met mijn vilten laars. Ik wilde om te beginnen gewoon warme voeten. Toen kreeg ik een paar Russische vilten laarzen te leen van een vriendin. Daar ging ik met blote voeten in en ik dacht: ik wil niets anders meer. Dus ik leerde vilten en ik maakte mijn eigen leest. De vilten ‘sokken’ zijn de basis, zij zijn heel compact en vormvast, en daar wordt een leren zool op genaaid en een houten hak onder gezet. Nu laat ik mijn schoenen maken met Nederlandse wol van het Hollands Wol Collectief. Ik heb ook sneakers en instappers. Want wol is ook koel. We zijn tot de ontdekking gekomen dat het Kempisch Heideschaap de beste wol levert voor mijn vilten laarzen. Als alles wat ik wil doorgaat, kan ik straks aanwijzen van welke kudde mijn laarzen afkomstig zijn.”

Ambacht
Marijke: “Met creatieve ondernemers uit de buurt doen we vaak mini-evenementen op zaterdag. We hebben schoenen van raffia die in Marokko zijn gemaakt door vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt, en slippers van haaienleer uit Portugal van een oud-student.” Liesel: “Het barst hier van de ambacht en design en natuurlijke materialen, met een zo klein mogelijke eco-footprint. Nu we de deur open hebben, merken we dat mensen gemakkelijker binnen komen en dat de buurt het ook leuk vindt. Dus wees welkom!”

Willem van Noortstraat 61 CH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 4, Juni

Zomer in Votulast
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

Herdenken en vieren
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Boksen tegen Parkinson
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel