Votulastkrant logo

Rubriek: Verkeer verleden tijd

Werken aan verkeerssituaties in de wijk is actueler dan ooit, de fietsroute om de Noord, herinrichting van de Weerdsingel O.Z., de verkeersroute door Votulast. Over verkeer en vervoer in het verleden is ook een en ander te vertellen. Dit doe ik aan de hand van historische foto’s. Deze keer richt ik me op het openbaar vervoer in de stad en in onze wijk.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief

Het is een mooie dag in 1936. Zien we het goed op de bovenste foto? (Het Utrechts Archief, ook de andere foto’s) Ja, het is echt een tram die rijdt over de Weerdsingel O.Z. Bovenop de tram zit een trolleystang die in contact is met de bovenleiding.

Paardentram
In die tijd was de tram normaal in het Utrechtse straatbeeld. Met de tramlijn naar Zeist, hadden de Utrechters in 1879 al kennis gemaakt met de paardentram. In 1886 ontstond er een netwerk van paardentrams. De in 1893 geopende noordzuidlijn begon vlakbij de Vechtbrug en ging over de Lauwerecht en de Bemuurde Weerd O.Z. naar de Oudegracht. Op de foto bij de Weerdbrug rond 1900 gaat de paardentram in omgekeerde richting.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


Onder hoogspanning
Om een te bouwen elektriciteitscentrale rendabel te maken besloot de Utrechtse gemeenteraad dat er elektrische trams moesten komen. En zo ging op 20 juni 1906 de eerste elektrische tram in Utrecht rijden. Vanaf het Centraal Station en via de Wittevrouwensingel ging de tram tot de Vaaltbrug. Pas later, toen de brug was verstevigd kon de tram verder rijden, over de Weerdsingel O.Z., door de Koekoekstraat en de Adelaarstraat om via de Stenenbrug onze wijk weer te verlaten

Busje komt zo
De exploitatie van het trambedrijf was verliesgevend, daarom ging de gemeente steeds meer inzetten op de goedkopere en moderne autobus. In 1925 ging de eerste gemeentelijke buslijn rijden richting Tuinwijk en de Rode Brug. In 1939 waren alle trams vervangen door bussen.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


Blik op de weg
In de jaren 50, 60 en het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw was de crème/lichtblauw geschilderde Leyland autobus bekend in de Utrechtse straten. Op de foto uit 1973, komt zo’n bus de Duifstraat uitrijden. Eind jaren 60 werden deze bussen langzamerhand vervangen door de wijnrode DAF bussen. Nu zijn het gele autobussen, steeds meer elektrisch aangedreven. Misschien was de elektrische tram zo gek nog niet. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 4, Juni

Zomer in Votulast
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

Herdenken en vieren
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Boksen tegen Parkinson
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel