Votulastkrant logo

Herdenken en vieren

Op 30 juni wordt het trans-Atlantisch slavernijverleden herdacht bij het monument in het Griftpark. De dag erop, op 1 juli, wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. “Maar het gaat ook om de veerkracht van onze voorouders, dankzij hen staan wij hier.” Jennifer Ferrier, de nieuwe voorzitter van Comité 30 juni / 1 juli Utrecht, wil mensen vooral uitnodigen Keti Koti Utrecht mee te vieren. “We willen de verhalen graag delen en samen nieuwe verhalen maken. Daarom nodigen we buurtbewoners van harte uit mee te komen herdenken en vieren, het is echt een laagdrempelige manier van kennismaken met dit stuk gezamelijke geschiedenis.”

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch

Een jaar geleden werd in het Griftpark het monument ‘Vlucht en Verzet’ onthuld. Het was een mooie bijeenkomst waar Jennifer ook bij was. “De dynamiek, de energie was heel prettig, je voelde echt de verbinding.”

Monument van betekenis
Tijdens een later bezoek zag Jennifer dat er een plantje neergezet was. “De plek bij het water, het groen, het bankje: het nodigt uit om te ‘zijn’; met gedachtes of een proces waar je doorheen gaat, een moment van heling of een moment waarin kracht wordt gezocht. Het is echt een monument van betekenis. Ik wilde me meer gaan inzetten voor de maatschappij en mijn bijdrage leveren. Naar aanleiding van de vacature op de website heb ik gesolliciteerd en een heel prettig gesprek gehad met het bestuur en mag nu de taak van voorzitter vervullen.”

Kennisoverdracht
De focus van het comité ligt nu voor voornamelijk op de jaarlijkse herdenking en de viering van Keti Koti, maar voor de toekomst zijn er plannen voor meer activiteiten. “Als je kennis wil borgen en wil dat verhalen overgaan van generatie op generatie dan is educatie heel belangrijk.” Dit jaar zijn er gastlessen gegeven op middelbare school Descart (het voormalige St.Gregorius, red.) Leerlingen hebben naar aanleiding van de lessen gedichten geschreven waarvan een aantal tijdens de herdenking voorgedragen zullen worden. “Met het monument zelf zou ik ook nog meer willen, juist omdat het voor iedereen een andere betekenis kan hebben. Een andere doelgroep is het bedrijfsleven, daarin zoeken we duurzame samenwerkingen, om ook bij volwassenen bewustwording van het belang van Keti Koti te creëren.”

30 juni van 15:00 tot 16:30 uur: herdenking bij het slavernijmonument in het Griftpark.

1 juli van 12:00 tot 22:00 uur: viering van de vrijheid bij het activiteitenveld in het Griftpark.

Het volledige programma is te vinden op www.ketikoti030.nl. MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 4, Juni

Zomer in Votulast
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

Herdenken en vieren
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Boksen tegen Parkinson
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel