Votulastkrant logo

Huisarts Redeke neemt afscheid

Huisarts Liesbeth Redeke stopt met haar werk zaamheden in Huisartsenpraktijk Tuinwijk. Dit jaar wordt ze 65, en net voor de grote veranderingen in het zorgstelsel zwaait ze af. Ik spreek haar tijdens haar laatste werkdag, terwijl ze een start maakt met het opruimen van dertig jaar papieren archief.

"Het is tijd om wat anders te gaan doen. Ik wil graag weer tijd hebben om te reizen, om terug te gaan naar Malawi waar ik na mijn studie een aantal jaren werkte. Het nieuwe zorgstelsel, waarbij er door de overheid concurrentie wordt gestimuleerd tussen zorgverleners, past niet bij mij. De rol van huisarts als spil van de eerstelijnszorg wordt uitgekleed. Ik wil betrokken zijn bij mijn patiënten, niet alleen een digitaal medicijnendossier bijhouden."
Huisarts Liesbeth Redeke
Huisarts Liesbeth Redekezestig jaar geleden
De geschiedenis van de praktijk startte meer dan zestig jaar geleden aan de van Swindenstraat nummer 4, waar de ouders van Liesbeth een huisartsenpraktijk hadden. Op de eerste verdieping waren de wachtkamer en de praktijkruimte, geïntegreerd in het gezin.
"De hele dag was er spreekuur. We woonden er met vijf kinderen, en we hadden altijd patiënten over de vloer. Er was geen centrale verwarming, en 's avonds kleedden wij ons om in de spreekkamer waar een kleine kachel stond. Mijn ouders schreven de recepten tijdens de koffie aan de huiskamertafel. Op een plankje achter de voordeur kon men die recepten zelf afhalen, en op een blocnote aan een touwtje schreef men het verzoek tot een huisvisite."

praktijk aan huis
Na een aantal jaren kocht de familie van Swindenstraat nr. 6 erbij, waar de praktijk werd gehuisvest. De kinderen werden steeds meer betrokken bij de dagelijkse bezigheden.
"Voordat we gingen zwemmen gingen wij kinderen vaak mee met visites rijden, tot ik als zesjarige tegen een zieke zei: 'Als de koorts weg is mag je na één dag naar buiten'."Liesbeth glimlacht. "Mijn moeder liet ons vanaf toen in de auto wachten. Het was de tijd vóór de pieper en de semafoon, mensen kwamen gewoon naar ons huis. Ik herinner me een zondagochtend, waarop er ineens een vreemde man over onze auto hing met een astma-aanval. Dat heeft wel indruk gemaakt."

einde van de redeke dynastie
Na het overlijden van haar vader associeerde moeder haar praktijk met dokter Molijn. Deze praktijk werd jaren later overgenomen door Hans Kootte. Liesbeth sloot zich na een paar jaar praktijk aan de Koningslaan aan bij Hans Kootte en later kwam dokter Boutta daarbij, die praktijk had in de Van Humboldtstraat. De drie huisartsen vestigden zich (na een tip van Ben Romp) in het pand van de voormalige Stafhorstzaak.
"Ik woon al jaren in Zuilen, en het is vreemd om na al die jaren ook fysiek de wijk te verlaten. Het voelt als het einde van de Redeke dynastie. Sommige families zijn al dertig jaar bij mijn praktijk. Ik heb kinderen geboren zien worden, mensen zien sterven. Ik wil iedereen bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen en de prachtige brieven die ik bij mijn afscheid heb gekregen. Het zal een gek gevoel zijn om de sleutel daadwerkelijk in te leveren." BR

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 1, januari 2012

Meewerken aan de Votulastkrant?
lees artikel

Huisarts Redeke neemt afscheid
lees artikel

Waterpolo
lees artikel

In vrijheid verbonden: samen ouder worden
lees artikel

De deelauto
lees artikel

Torteltuin is hersteld na inbraken
lees artikel

Belastingkantoor heeft zijn langste tijd gehad
lees artikel

Marjolijn
lees artikel

Solidariteit: broodnodig!
lees artikel

Votulastladder
lees artikel