Votulastkrant logo

Café met verse melk

Als redactielid, maar zeker ook als jonge moeder, vroeg ik mij al een tijd af wat er gebeurde in het Borstvoedingcafé, dat elke donderdag tussen 10.00 en 11.30 te vinden is in Brasserie Borgesius aan de Goeman Borgesiuslaan. Zitten daar allerlei vrouwen simultaan te voeden? Komen er alleen maar baby's of juist oudere kinderen? Is het altijd hetzelfde clubje? Toen mijn dochter ruim tien weken oud was, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik aangeschoven. En het is er zo gezellig dat ik bijna wekelijks daar te vinden ben.

Het Borstvoedingscafé is in 2007 opgericht door Liza Suijker, vrijwilligster bij Borstvoedingsorganisatie La Leche League (LLL). Utrecht had de primeur, later volgden andere steden. Liza: "Er is een gat tussen de kraamtijd, waarbij je alle hulp hebt van een kraamverzorgster, en het eerste bezoek aan het consultatiebureau. Als je net een baby hebt gekregen is het heerlijk om daarover te praten met andere jonge moeders. Je komt weer een beetje onder de mensen en het is fijn om te merken dat anderen met dezelfde zoektocht bezig zijn. Hoe ziet je leven eruit met een baby?"

Er komen vrouwen van allerlei pluimage naar het café. Kinderen variëren in leeftijd van twee weken tot ruim twee jaar. Ze hebben één ding gemeen: ze krijgen allemaal borstvoeding. Soms gaat dat niet vanzelf. Eén van de bezoeksters vertelt: "Mijn dochter werd te vroeg geboren en moest een tijd in het ziekenhuis blijven. Het drinken aan de borst moest ze echt leren. Mijn kraamverzorgster maakte me attent op het Borstvoedingcafé, en ik heb hier veel tipsgekregen over het voeden, zoals het uitproberen van andere houdingen. En ik heb hier leuke mensen leren kennen!"
Je kunt bij het café terecht voor goede informatie over borstvoeding. Er is altijd een borstvoedingsexpert aanwezig, zoals een vrijwilliger van Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, LLL of een lactatiekundige. Problemen met aanleggen, spruw en nachtvoedingen kun je allemaal bespreken. Ook als kinderen ouder worden zijn er genoeg vragen. Hoe kun je bijvoorbeeld op je werk voldoende kolven zodat je kind op het kinderdagverblijf moedermelk kan drinken? En hoe ga je om met doorkomende tandjes?

Het is een gezellige drukke boel met al die kinderen. Een jongen van 2 rijdt met een autootje over de rand van de bank. Een meisje van 8 maanden kan net zitten en speelt met een rammelaar, mijn baby van 5 maanden slaapt op mijn schoot. Een baby'tje van 4 weken ligt in de maxicosi te slapen terwijl haar moeder met andere moeders praat over tepelhoedjes en speciale speentjes. Als een kindje honger heeft wordt het gevoed, niemand voelt zich in dit gezelschap ongemakkelijk. Zo zou het altijd moeten zijn.

De jongen die de drankjes serveert maakt een foto. Wat vindt hij er eigenlijk van? "Gezellig toch met al die kinderen? Voeden in dit café is geen probleem. En andere klanten kunnen rustig lunchen, want het is om 11.30 afgelopen." BR

Lees meer over: Kinderen Borstvoedingscafé

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 1, januari - februari 2011

Kapster met liefde voor koken
lees artikel

Café met verse melk
lees artikel

Meester Ad heeft een nieuw hart
lees artikel

De Verenigingstraat
lees artikel

Rabobank ontmanteld
lees artikel

Huisduif zoekt spullen
lees artikel

Tom van der Meer, bezorger van de Votulastkrant
lees artikel

Onenigheid plannen Talmalaan
lees artikel

Leesclub Votulast
lees artikel