Votulastkrant logo

Rubriek: Verkeer verleden tijd

Werken aan verkeerssituaties in de wijk is actueler dan ooit, de fietsroute om de Noord, herinrichting van de Weerdsingel O.Z., de verkeersroute door Votulast. Over verkeer en vervoer in het verleden is ook een en ander te vertellen. Dit doe ik aan de hand van historische foto’s. Deze keer gaat mijn aandacht uit naar twee aanrijdingen, voor het ene incident ga ik meer dan honderd jaar terug in de tijd, de andere aanrijding was zo’n zeventig jaar geleden.

Op een koude, natte winterdag in 1920 strandde er een taxi op de Kapelbrug (de brug in de Blauwkapelseweg), nadat deze op een nogal harde manier in aanraking was gekomen met de brugleuning. Het rechtervoorwiel is zelfs compleet afgebroken. Op de foto zien we op de achtergrond enkele gebouwen van de Gemeentelijke gasfabriek.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


Agent of chauffeur
De bij Het Utrechts Archief gevonden foto is afkomstig uit de collectie van oud-hoofdinspecteur van politie Weijburg (1894-1979). De man naast de taxi zou daarom een politieagent kunnen zijn, maar het kan ook de taxichauffeur zijn. In die tijd droegen namelijk ook taxichauffeurs een uniform met pet.

Op z'n kop
De drie mannen in het midden van de andere foto (Het Utrechts Archief) zijn onmiskenbaar politieagenten. De agenten van de Utrechtse verkeersdienst zijn op 21 mei 1952 ter plaatse gekomen, na een aanrijding van twee auto’s op de hoek van de Kievitstraat en de Koekoekstraat. Het zal een harde botsing zijn geweest, want één van de auto’s is op z’n kop in de Koekoekstraat beland. De andere auto staat voor de deur van Elektrotechnisch bureau Besselse.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


Verkeersdienst
Onder toeziend oog van een groot aantal mensen zijn de drie agenten bezig met het wegwerken van bloeden/of oliesporen. Gezien de pofbroeken en laarzen zijn de politieagenten waarschijnlijk met de motor of dienstbromfiets gekomen. In het begin van de jaren 50 van de vorige eeuw viel de Verkeersdienst net als de Surveillance onder de afdeling Geüniformeerde politie.

Van groot naar klein
De hele Gemeentepolitie Utrecht bestond rond 1952 uit een kleine 500 mannen en vrouwen. Dit aantal liep op tot 1158 in 1993. Na diverse reorganisaties bestaat de politie in de gemeente Utrecht tegenwoordig uit 600 personeelsleden. Dit terwijl de gemeente behoorlijk is gegroeid. Benoem ik hier zomaar een probleem? GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 3, Mei

Hoe gaat onze molen eruitzien?
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

Liefde voor tuinen
lees artikel

Zorgen om het orgel
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Duifstraat wordt vredesduifstraat
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel