Votulastkrant logo

Rubriek: Verkeer verleden tijd

Werken aan verkeerssituaties in de wijk is actueler dan ooit, de fietsroute om de Noord, herinrichting van de Weerdsingel O.Z., de verkeersroute door Votulast. Over verkeer en vervoer in het verleden is ook een en ander te vertellen. Dit doe ik aan de hand van historische foto’s. Deze keer richt ik mijn blik op een vrachtauto met aanhangwagen die in een nogal ongewone positie staat.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief

Op 10 november 1947 gaat het flink mis op de hoek van de Adelaarstraat en de Johannes de Bekastraat. Een vrachtauto met aanhangwagen van transportbedrijf Lokhorst uit Bussum heeft zich in de etalage van drankenhandel A. C. Hofman Jr. geboord.

Vastgelegd op beeld
Op de foto (Het Utrechts Archief) is de politie al ter plekke. Dit geldt ook voor stadsfotograaf F.F. van der Werf, die het hele tafereel heeft vastgelegd. Een collegafotograaf, waarschijnlijk een politieagent, zit nog dichter op het nieuws. Alles wordt gadegeslagen door een groepje kinderen, misschien herkent u zichzelf of herken je je vader, moeder, opa of oma. Wat verder opvalt is het uit klinkers bestaande wegdek van de Adelaarstraat.

Drankje doen
De drankenhandel is van de in 1879 geboren Adriaan Cornelis Hofman Jr. of misschien al van zijn in 1904 geboren zoon die dezelfde naam heeft. En allebei zijn ze junior, want ook opa luisterde naar Adriaan Cornelis. Zoals op de voor- en zijgevel te zien is handelt de familie in wijn en cognac, maar ook Hulstkamp’s zeer oude genever en Aguilar’s port en sherry zijn er verkrijgbaar.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


Achter de Koekoek
Voordat Adriaan Cornelis (1879) neerstreek op de Adelaarstraat 69, woonde hij al op verschillende plekken in de wijk. De Lijsterstraat, de Bemuurde Weerd O.Z., Adelaarstraat 60 en Achter de Koekoek. In 1910 werd deze straatnaam gewijzigd in de Johannes de Bekastraat. Dat was in de tijd dat Adriaan Cornelis er woonde.

Lokhorst
Zoals eerder gezegd is de vrachtauto van transportbedrijf Lokhorst uit Bussum. Eigenaar was Jan Hendrik die het bedrijf was gestart met vader Teunis. Het begon met een transportfiets, later bakfiets, paard en wagen en bestelauto. Met oog op het ongeluk klopt de reclameslogan niet helemaal: ‘Uw Transporten Op Tijd Als Lokhorst Rijdt’. Op de vrachtauto zelf worden tijd en rijdt trouwens met een ‘y’ geschreven. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 2, April

Griftpark bijna jarig: vier je mee?
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

Miss Senior Pride uit de Vogelenbuurt
lees artikel

Frisse start voor de Torteltuin
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Spelletjesavond met pizza voor studenten
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel