Votulastkrant logo

Vogels kieken

Je kunt wonen in de Vogelenbuurt zo serieus nemen als je zelf wilt, natuurlijk. Jaap van der Mei geeft er in elk geval een heel bijzondere draai aan.

Elke dag loopt Jaap – ‘tegen mijn pensioen aan’ – met zijn camera van de Weerdsingel naar het Griftpark.

Foto: Jaap van der Mei
Foto: Jaap van der Mei


Hoe dat zo?
“Ik was bezig met het weer leren fotograferen van vogels, maar van alle vogels zijn al duizenden foto’s gemaakt, dus je hebt niet zo veel nieuws. Ik wilde er een uitdaging bij. Maar eerst wilde ik een vliegende vogel scherp op de foto krijgen. Dat was stap één en daar worstelde ik verschrikkelijk mee. Tot ik het Handboek Vogelfotografie vond. Want daar staat gewoon in hoe je het moet doen! Dus daar pak ik zo nu en dan een hoofdstuk uit en dan probeer ik te kijken: wat kan ik daar mee doen.”

Wat kun je ermee doen?
“De mensen in de vogelfotografie zijn heel strikt: elk veertje moet scherp zijn. Ik blijf me daaraan spiegelen, want dat is blijkbaar de norm. De toegevoegde waarde zit hem voor mij in het maken van foto’s waarop te zien is dat dit in het Griftpark is. En dat is de moeite waard, want ik heb al zo’n dertig soorten op de foto. Dan moet je er wel even wat vaker rondlopen.”

Zoals welke?
Jaap toont ons de 'gewone' stadsvogels als een duif, mus, mees, merel, reiger en meerkoet (zie foto hieronder). Maar hij laat ons ook een aalscholver zien, een boomkruiper, barmsijs, vuurgoudhaantje, groenling, putter, nijlgans, vlaamse gaai, appelvink… “En er zitten allemaal kokmeeuwen, met één zilvermeeuw ertussen. En de goudvink. Die heb ik nog niet helemaal scherp, dus ik wacht tot ik hem nog een keer tegenkom.”

Foto: Jaap van der Mei
Foto: Jaap van der Mei


Wat ons betreft graag. Want op termijn komt Jaap misschien wel met een tentoonstelling in de buurt. Of met een boek. Wij blijven hem volgen CH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 1, Februari

Tuinwijkroute groener, gezonder en veiliger
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

De voorziening
lees artikel

Ik vertrek....naar Italië!
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Vogels kieken
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel