Votulastkrant logo

Belastingkantoor heeft zijn langste tijd gehad

De Belastingdienst heeft onze wijk al verlaten, nu lijkt ook het pand zelf zijn langste tijd te hebben gehad. Het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat wordt waarschijnlijk gesloopt om plaats te maken voor een nieuw flatgebouw. Waarom wordt een gebouw van net dertig jaar oud al weer gesloopt?

Het Centraal Belastingkantoor Utrecht was sinds 1981 gehuisvest aan de kop van de Talmalaan. Het kantoor is met 56 meter het hoogste gebouw in onze wijk en met zijn omvang misschien ook wel het grootste. Nu de Belastingdienst verhuisd is, moet er een nieuwe bestemming voor worden gezocht. De eigenaar van het pand, de Rijksgebouwendienst, heeft een jaar geleden een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden van het pand en de locatie. Daaruit bleek dat het niet aannemelijk is dat er een nieuwe huurder wordt gevonden. Het gebouw is te groot en staat op de verkeerde plek.



geen kantoren...
Het onderzoek is uitgevoerd door dhv, een architectenbureau. Eén van de onderzoekers was Thomas Metz. Hij onderzocht of het gebouw aangepast kon worden voor een nieuwe bestemming. "Het gebouw is erg geschikt als kantoor voor één huurder. Een heel groot bedrijf of een overheidsdienst. Als er meerdere huurders gebruik van zouden moeten maken, dan zijn er veel kostbare aanpassingen nodig. Maar eigenlijk is daar de locatie niet gunstig genoeg voor. Utrecht heeft erg veel kantoorruimte en de locatie aan de Gerbrandystraat is geen a-locatie. Te ver af van een station of snelweg. Het is niet aannemelijk dat er op deze plaats genoeg huurders komen voor al die kantoorruimte."

...maar studenten
De Rijksgebouwendienst is samen met de gemeente tot de conclusie gekomen dat een andere bestemming logischer is: wonen. De gemeente ziet een mogelijkheid om - tegenover de studentenflats aan de Van Lieflandlaan - studenten te huisvesten. Maar daar is het gebouw eigenlijk ongeschikt voor. Thomas Metz: "Een kantoor is geen woning. Aan een kantoorgebouw worden heel andere eisen gesteld dan aan een huis. Het vraagt teveel om het gebouw van de Belastingdienst te transformeren tot wooneenheden."

gebouw is niet op
"We hebben onderzocht of het mogelijk is het gebouw om te vormen tot woningen en eventueel winkels of horeca. Hoewel het gebouw nog niet aan het einde van zijn levensduur is, blijkt renovatie niet rendabel. Slopen is verstandiger, zelfs milieuvriendelijker. Het huidige gebouw heeft een slecht energielabel: F. Het is goedkoper om een nieuw, energiezuinig gebouw te plaatsen dan het oude pand te isoleren. Het pand is verder te breed voor wooneenheden. Die worden dan heel diep en dus veel te donker. "Ook de architectuur zit in de weg. "Het vele beton aan de gevel maakt het gebouw gehorig, een belangrijk nadeel zo vlak bij het spoor en het vele verkeer. Om aan wooneisen te voldoen zou de hele gevel vervangen moeten worden en dat wordt veel te duur. Eigenlijk is het gebouw in de jaren tachtig niet flexibel genoeg ontworpen." Waarschijnlijk zit het sloopadvies de ontwikkeling van de plannen in de weg. Gemeente noch Rijksgebouwendienst kan zeggen wanneer er iets met het gebouw gaat gebeuren. NVDH

Reacties

hoi Joop, gewoon elke dag gaan kijken want ze gaan nu toch wel bijna beginnen. Ik zie sloopwagens af en aan rijden, maar eerst doen ze de binnenkant. Ik zou zeggen gewoon een tentje opzetten op de rotonde er tegenover dan heb je het beste uitzicht.
door Gerbrandus op woensdag 20 februari 2019 om 17:58

hallo ik heb wel een vraag wanneer wordt het gesloopt ik heb het zien bouwen en wil ik het ook zien afbreken en hoe wordt het afgebroken met vr joop
door joop op zondag 27 mei 2018 om 19:51

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 1, januari 2012

Meewerken aan de Votulastkrant?
lees artikel

Huisarts Redeke neemt afscheid
lees artikel

Waterpolo
lees artikel

In vrijheid verbonden: samen ouder worden
lees artikel

De deelauto
lees artikel

Torteltuin is hersteld na inbraken
lees artikel

Belastingkantoor heeft zijn langste tijd gehad
lees artikel

Marjolijn
lees artikel

Solidariteit: broodnodig!
lees artikel

Votulastladder
lees artikel