Votulastkrant logo

De voorziening

Wie het al talloze keren is gepasseerd en zich afvraagt wat er allemaal gaande is in het markante gebouw aan de rand van het Griftpark, kan binnenkort een kijkje nemen in De Voorziening. Het Bedrijfsverzamelgebouw aan de doorgaande fietsroute naar de Blauwkapelseweg opent op 10 maart aanstaande de deuren voor alle geïnteresseerden.

Foto (van Petra Bosse, één van de huurders van het pand): Jan van Hassel
Foto (van Petra Bosse, één van de huurders van het pand): Jan van Hassel

De Voorziening, Stieltjestraat 76, huisvest diverse kunstenaars/ondernemers, die een ruimte van Stichting Les Ateliers huren. Zo zit er een filmproductiebedrijf in het pand, een filmer, een beeldend kunstenares en een illustrator en bevinden er zich meerdere tekstschrijvers. Paul Dijkstra, de voorzitter van de stichting, vertelt begeesterd over de geschiedenis van het uit 1924 stammende pand. Tot in de jaren 70 van de vorige eeuw was hier het kantoor van de Gemeentelijke Voorzieningsdienst gehuisvest. De opzichter van het Vaaltterrein woonde in het gebouw ertegenover. Na sluiting verloederde het pand door drugshandel en vechtpartijen; eind jaren 80 werd het in de as gelegd, op de buitenmuren na. Maar het herstel in de oorspronkelijke staat werd voortvarend ter hand genomen en sinds de jaren 90 is het een voorzieningsdienst voor creatieve beroepen.

Open dag
Laura Arkana werkt samen met Avital de Rooze voor de stichting en coördineert projecten. Ze vertelt dat de stichting een werkplaats beoogt te zijn. Het doel van de open dag is dan ook de zichtbaarheid in en de verbinding met de wijk. “Het zou mooi zijn als deze ruimte tevens expositieruimte wordt,” zegt ze. De open dag duurt van 12.00 tot 17.00 uur en het is de bedoeling dat alle huurders iets van hun werk laten zien. Zo zijn er twee beeldend kunstenaars die een expositie samenstellen, de filmmaker vertoont korte films voor kinderen tot acht jaar, er is een speurtocht en een lopende expo over het pand zelf, met historisch materiaal en foto’s van nu. Er is een workshop ‘Nature Journalling’ voor volwassenen, met schetsen maken en fotograferen in het park (waarvoor je je kunt opgeven via sophie@littleporpoiseillustration.com). Verder zijn er doorlopende rondleidingen door het gebouw waarbij de huurders zich kunnen presenteren. Ook wordt er een informatiebord over de geschiedenis van het gebouw onthuld en zal Paul iets daarover vertellen.

Voorproefje
Tot slot krijg ik alvast een voorproefje van een ingekorte rondleiding door het gebouw, want niet alle ruimtes zijn vrij toegankelijk. Pauls hond Dasja gaat me enthousiast voor. “Kijk,” wijst Paul, “deze deurpost is nog verkoold van de brand. En daar zie je nog een stuk oude muur naast nieuwe stenen. We hebben het maar zo gelaten.” JH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 1, Februari

Tuinwijkroute groener, gezonder en veiliger
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

De voorziening
lees artikel

Ik vertrek....naar Italië!
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Vogels kieken
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel