Votulastkrant logo

Rubriek: Natuurlijk!

Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt steeds duidelijker. Hoe is dat in onze wijk? Dat gaan we dit jaar onderzoeken. Dit keer zijn we getipt door Margot Westermann uit de Vogelenbuurt, illustrator van het dit jaar uitgebrachte boek ‘De Bionische Vogel’. Schrijfster Annemarit van Broekhoven (46) legt hierin aan jong en oud uit van welke vogeltechnieken wij als mens iets kunnen leren.

Illustraties: Margot Westermann
Illustraties: Margot Westermann

Je hebt ze vast wel eens gezien aan de waterkant in het Griftpark: die zwarte vogels met enorm grote tenen. Dat zijn in feite kleine flippertjes die ervoor zorgen dat ze niet snel wegzakken in modderige grond en die kunnen tevens als peddel in het water fungeren. Weer net anders dan de grote aaneengesloten zwemvliezen van een eend, die zijn eten vooral uit het water haalt. “Dat is het leuke aan vogels,” vertelt Annemarit, “de diversiteit en het unieke dat elk van hen brengt en voor inspiratie kan zorgen.”

Vliegen als een vogel
Leonardo da Vinci deed het 500 jaar geleden al en uitvinders van deze tijd ook nog steeds: nieuwsgierig zijn naar het leven om ons heen en het proberen (op een duurzame manier) te imiteren (biomimicry). Hoe kan een vogel vliegen? En kunnen wij de vleugels van onze vliegtuigen niet beweeglijker maken om optimaal van de wind te profiteren? Zoals vogels met hun veren allang doen.

Illustratie: Margot Westermann
Illustratie: Margot Westermann


Overleven
Annemarit: “Eigenlijk lijken wij veel op vogels: we zoeken constant naar voedsel, veiligheid en bouwen ‘nestjes’, en dat doen zij al 3,8 miljard jaar.” Niet zo gek dus om ook wat van hun overlevingsstrategieën op te schrijven. “Het mooie is dat de natuur altijd meerdere oplossingen voor een uitdaging heeft. Nu het winter wordt, legt de ene vogel een warm verenpak aan, de ander verstopt noten en de derde vertrekt. Deze strategie zouden wij ook kunnen toepassen: als iedereen bij sneeuw gaat hamsteren, hebben we een probleem maar een deel kan ook een dikke jas kopen, eten laten bezorgen of winterbanden aanschaffen.”

WIJ ZIJN NATUUR
Wat hoopt de schrijfster dat dit boek gaat opleveren? “Verwondering en herkenning. We zijn toch een beetje opgevoed met het idee ‘je hebt mens en je hebt natuur' maar wij zijn onderdeel van die natuur. Ik denk dat hoe meer je jezelf daarin herkent, hoe meer verbinding er ontstaat en hoe meer liefde je ervoor gaat voelen. En de praktijk leert: waar we van houden, daar zorgen we voor.”

Illustratie: Margot Westermann
Illustratie: Margot Westermann

ML

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 6, December

Nieuwe koper voor de kerk
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Al 40 jaar Averechts en 100 keer DJ Jacob
lees artikel

Zeelandschap aan de Willem Arntszkade?
lees artikel

Van filmhelden tot buurtbarista's
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel