Votulastkrant logo

Al 40 jaar Averechts en 100 keer DJ Jacob

Een vegetarisch driegangenmenu op zondag, open podia, adhd-café en van Stratego-toernooi en pubquiz tot live jazz. Het bruist er nog steeds. Nog steeds verdient niemand er een cent. En nog steeds wordt de fooienpot verdubbeld en samen met de winst geschonken aan een goed doel. Café Averechts in de Lijsterstraat bestaat 40 jaar, en op vrijdag 23 februari komt DJ Jacob er voor de 100ste keer draaien.

Foto: Archief Averechts
Foto: Archief Averechts

Het begon allemaal als Kollektief Kafee Averechts in de tijd van Stop de Neutronenbom, economische crisis en antikapitalistiese aksie. En het is één van de weinige collectieve cafés uit die tijd die het heeft overleefd, en nog wel door een ‘kapitalistische actie’: in 1990 hebben ze het café gekocht.

Foto: Archief Averechts
Foto: Archief Averechts


Doet gewoon zijn ding
Sinds vorig jaar staat buurtgenoot Maarten er achter de bar. Zijn vriendin kookt al langer op zondag en voor hem ging een lang gekoesterde wens om barman te worden in vervulling. Hij tapte ook weleens als DJ Jacob er was. DJ Jacob? Dat is Jacob van der Pol, de gepensioneerde basisschoolmeester die elke vier weken op vrijdag komt draaien, komende maand voor de honderdste keer. Maarten: “Ik vind zijn muziekkeuze leuk. Hij doet gewoon zijn ding en heeft er zichtbaar plezier in.”

Foto: Archief Averechts
Foto: Archief Averechts


De jaren tachtig
Nou, zoveel is duidelijk. “Qua muziek kom ik uit de jaren tachtig, net als Averechts, toen ben ik er echt mee begonnen,” vertelt de DJ zelf. “Maar nieuwe muziek interesseert me nog steeds: muziekblad OOR uitspellen, bands volgen via de mail… ik ben er eigenlijk altijd mee bezig. Ze zeggen dat de rode draad in mijn muziek is dat die altijd net even naast gebaande paden van een genre loopt. Ik heb veel linkjes naar indie-muziek, ook de opkomende bandjes.”

Koninkrijkje
Misschien is DJ trouwens niet het juiste woord. “Bij een DJ denk je aan een dansende menigte, maar hij bouwt een eigen koninkrijkje op het podium en installeert zich daar in alle rust,” vertelt Maarten. “Nog leuker vind ik dat hij een laptop bij zich heeft die naar het café gekeerd staat met een Powerpoint met alle nummers die hij zelf op alfabetische volgorde heeft gezet. Hij zet een lied aan
en scrollt dan naar het juiste nummer en dat doet hij bij het volgende weer.”

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


Alles kan
Jacob: “Daar maken ze fotootjes van. Of jongere gasten die komen vragen: ‘Wat is dit? The Who? Nooit van gehoord.’ Dat was de eerste band waar ik fan van was. En dat is het leuke in Averechts, alles kan daar, nooit is iets te oud. En al is er maar één die zegt: ‘Hé, dit was echt super,’ dan is mijn avond al geslaagd. Want dat vind ik leuk, dat ik een beetje deel uitmaak van het grotere geheel, van de goede muziek, dat ik dat doorgeef. En dat verveelt ook nooit. Ik zie mezelf dit ook nog heel lang doen.” Om te beginnen dus weer op 23 februari.

Averechts.nl, DJ Jacob draait elke vierde vrijdag van de maand. CH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 6, December

Nieuwe koper voor de kerk
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Al 40 jaar Averechts en 100 keer DJ Jacob
lees artikel

Zeelandschap aan de Willem Arntszkade?
lees artikel

Van filmhelden tot buurtbarista's
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel