Votulastkrant logo

Rubriek: Natuurlijk!

Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt steeds duidelijker. Hoe is dat in onze wijk? Dat gaan we dit jaar onderzoeken. Bij de bloemenmuur in het Griftpark ontmoeten we buurtbewoonster Ellen Alzer.

Volgend jaar bestaat het Griftpark 25 jaar. En dat had er heel anders uitgezien als Rudolf de Bos Kuil er niet was geweest. Dan was die ondergrondse parkeergarage er misschien wél gekomen. En waren de bloementuin en de bloemenmuur er hoogst waarschijnlijk níet geweest.
De muur, dat had bijvoorbeeld een betonnen wand moeten zijn, lopend langs het fietspad aan de Biltse Grift. Nu is het een woest begroeide wal, met een bont geheel aan kleurige planten en kruiden. Zelfs de knapste heg verbleekt daarbij.

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


Muurbloempjes
We spreken vrijwilliger Ellen Alzer. Zij is betrokken bij het groen in het park en kan een heleboel gewassen bij naam noemen. We lopen langs de muur en ze laat zien wat wat is, van cichorei tot lavendel en van koninginnekruid tot salie. “Ze hebben voor het beton een bakstenen muurtje gebouwd, met ruimte tussen de stenen en een kalkhoudende specie, daarin kunnen de bloemen goed wortelen. En daar zijn planten in gezet. Moet je je voorstellen dat je hier fietst en dit zou alleen maar beton zijn. Dat is toch een totaal ander beeld? En als je door Rudolf wordt besmet krijgt het groenvirus je te pakken en dan zie je ook al snel dat het zorg nodig heeft.”

Nummer 1
Rudolf? Ja, Rudolf de Bos Kuil, de nummer-één-vrijwilliger hier. Hij kreeg er in april nog een lintje voor van de burgemeester. Want hij maakte zich sinds 1993 sterk voor het park. Eerst voor de aanleg en in- richting, daarna voor onderhoud. Hij regelde bijvoorbeeld irrigatiesystemen voor de bloementuin en in de muur en hij was er elke dag. Deze zomer overleed hij. Ellen: “Hij zei dat hij de muur samen met anderen bijhield, maar híj was absoluut de drijvende kracht.” O jee. En nu? “We hebben Rob van der Steen, hij is ecologisch hovenier, en hij gaat ons helpen en aanwijzingen geven. Zaterdag beginnen we!”

Voordat we weten hoe dat afliep, is onze krant al naar de drukker. Maar in november is er weer een werkdag. Wil je helpen? Hou dan de website van Buurtnatuur 030 in de gaten, of kijk op Instagram, Facebook of X. RED

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 5, September

Ouder worden doe je samen!
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Slavernij herdenken in het Griftpark
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Nieuwe horeca in de wijk
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel