Votulastkrant logo

Rubriek: Verdwenen gebouwen

Votulast heeft een rijke en ook lange geschiedenis. Er is in alle tijd heel veel gebouwd, maar er zijn ook weer heel wat gebouwen gesloopt. Hier zijn verschillende redenen voor. Dit jaar gaan we op zoek naar die gebouwen en de achtergronden. Deze keer richt ik mijn blik op het pand van Zeeman in de Koekoekstraat.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief

Bij de aanleg van de Koekoekstraat werd er op de hoek met de Nieuwe Koekoekstraat een woonhuis gebouwd. Rond 1930 werd het huis gesloopt om plaats te maken voor een winkelpand (een textielzaak) met daarboven een wooneenheid. Begin jaren ’70 van de vorige eeuw kwam er een filiaal van Zeeman textiel in, op de foto (Het Utrechts Archief) uit 1975 zien we de winkel.

Zeeman
In 1967 opende Jan Zeeman zijn eerste winkel, een supermarkt met kleding en textiel voor lage prijzen. Nog maar weinig winkels in Nederland hadden toen zelfbediening. In 1974 had het bedrijf 17 filialen. Door vele overnames en het openen van winkels in zeven andere Europese landen telt het bedrijf op dit moment 1300 winkels. Vroeger hield je het een beetje stil als je bij Zeeman wat kocht, nu heeft de winkel zelfs een fanclub.

Dingemans
Na het vertrek van Zeeman, nam buurman Dingemans autoservice (fotograaf DC Goosen) het pand over om zijn bedrijf uit te breiden. Naast en boven de garage woonde de familie Dingemans, de jongste zoon was een schoolvriendje van mij. Toen ik een keer op zijn verjaardagsfeestje kwam werd ik iets te enthousiast door de hond begroet, waardoor ik languit in de gang kwam te liggen.

Foto: DC Goosen
Foto: DC Goosen


Antenne op het dak
Op de foto uit 1975 vallen de antennes op de daken erg op. Vanaf de eerste Nederlandse televisie-uitzending in 1951 nam dat aantal snel toe. De antennes werden naar de dichtstbijzijnde zendmast gericht, waardoor het signaal werd opgepikt om televisie te kunnen kijken. Met de komst van kabeltelevisie in de eerste helft van de jaren ’80 verdwenen verreweg de meeste antennes.

Sloophamer
In 2015, een paar jaar nadat Dingemans was gestopt met zijn autoservice, werd het hoekpand gesloopt. Op de foto (DC Goosen) is de sloop in volle gang. Het pand maakte plaats voor een appartementengebouw.

Foto: DC Goosen
Foto: DC Goosen

GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 5, September

Ouder worden doe je samen!
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Slavernij herdenken in het Griftpark
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Nieuwe horeca in de wijk
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel