Votulastkrant logo

Rubriek: Verdwenen gebouwen

Votulast heeft een rijke en ook lange geschiedenis. Er is in alle tijd heel veel gebouwd, maar er zijn ook weer heel wat gebouwen gesloopt. Hier zijn verschillende redenen voor. Dit jaar gaan we op zoek naar die gebouwen en de achtergronden. Deze keer gaat mijn aandacht uit naar huis Welgelegen aan de Wittevrouwensingel.

In 1850 verrees er aan het eind van de Wittevrouwensingel tegen de Biltsche Grift aan een landhuis dat de naam ‘Welgelegen’ kreeg. Het was eenlaags met aan de voorkant een uitgebouwde tuinkamer. Bij een verbouwing tussen 1870 en 1880 kreeg het huis een laag erbij, kwam er bovenop de tuinkamer een uitzichtkoepel met balustrade en kreeg het een dak van dakpannen. Zie de tekeningen van A. Grolman (Het Utrechts Archief) uit 1860 en 1880.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


Landelijke omgeving
Tijdens de nieuwbouw van Huis Welgelegen in 1850 lag het nog in een landelijke omgeving. Dat veranderde in de decennia daarna met de komst van de Gemeentelijke gasfabriek en de Vaalt. In 1894 kocht ondernemer Hooghiemstra een groot stuk grond aan de Biltsche Grift inclusief Huis Welgelegen. Hij begon met zijn Veevoederfabriek, maar liet Welgelegen nog ongemoeid.

Professor hamaker
In het landhuis woonde tot zijn dood in maart 1911 professor Hendrik Jacobus Hamaker. Hij was hoogleraar aan de Utrechtse Universiteit, Hamaker gaf onderwijs in handelsrecht, rechtsencyclopedie en internationaal privaatrecht. Aan de universiteit was hij ook een collegejaar rector magnificus. In 1887 maakte hij deel uit van de staatscommissie tot voortzetting van de herziening van het Burgerlijk Wetboek. In Tuindorp-Oost is er een laan naar hem vernoemd.

Paardenstal
Intussen waren de bedrijfsactiviteiten van Hooghiemstra zo uitgebreid dat er een nieuw pakhuis nodig was. En zo werd het uit zes verdiepingen (een paar jaar later uitgebreid naar acht) bestaande pakhuis inclusief hoektorentjes gebouwd. In 1913 werd Huis Welgelegen verbouwd tot paardenstal van NV Utrechtsche Fouragehandel en Voederkoekenfabriek v/h J.S. Hooghiemstra. Zie de foto van A.C. Thomann (Het Utrechts Archief) van rond 1920.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


Sloop
In 1950 verkocht Hooghiemstra zijn firma en werd de fabriek gesloten. Vijf jaar later kocht Avery het terrein, een groot gebouw werd aan het pakhuis gebouwd. Aan de andere kant bleef het voormalige Huis Welgelegen en de voormalige paardenstal nog staan. Maar in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het intussen enorm verpauperde pand gesloopt. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 4, Juni

Buurland gaat flex
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Verbinding door te (be)tekenen
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Wie helpt Fieke mee een feestje bouwen?
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel