Votulastkrant logo

Verbinding door te (be)tekenen

‘Een plek waar tekenkunst en samenleving elkaar ontmoeten’: zo werd het Huis van Betekenis vijf jaar geleden opgericht. Een artistiek collectief dat zich voornamelijk op illustratie, grafisch ontwerp en maatschappelijke projecten focust, gehuisvest in een oude houten loods van een voormalige houtzagerij aan de Lauwerecht. Vanuit dit van creativiteit bruisende pand, blik ik met een van de oprichters, Albert Hennipman, terug op vijf jaar verbinding met (be)tekenkunst.

“Ik vind het belangrijk dat het niet alleen over mij gaat,” zegt Albert aan het begin van het gesprek. “Bij het Huis van Betekenis (HvB) doen we de dingen namelijk vaak samen, naast het individuele werk van de illustratoren en makers.” Dat collectieve karakter komt overal in terug.

Foto: Lars Beekman
Foto: Lars Beekman


Trots
“Het meest trots ben ik op de hechte, gepassioneerde groep talentvolle mensen die we bij elkaar hebben gekregen. En waarmee we de corona periode zijn doorgekomen. In 2018 begonnen we heel voortvarend met mooie projecten in de wijk, exposities en grote workshops. Maar tijdens corona richtten we ons meer naar binnen en benutten we onze ruimte voor de illustratoren en hun werk. Nu komt een mix van deze twee samen.”

Poepfile
Een mooi voorbeeld van een landelijk project met veel impact is ‘Medifoor’. Illustratoren van HvB maken hierbij in nauwe samenwerking met artsen tekeningen van metaforen om ziektes of behandelingen begrijpelijk te maken. Zo wordt obstipatie uitgelegd als een poepfile. Illustrator Szofia P. Gaspar bedacht de metafoor van een tornado voor epilepsie. “Ik heb dit zelf ook en vind het fijn dat ik op deze manier iets kan betekenen voor anderen.”

De dood
Lokaal zijn ze betrokken bij ‘Utrecht in Dialoog’. Illustrator Katja Fred: “Laatst waren we bij een sessie die ging over pijn en de dood. Je voert dan heel open gesprekken met totale vreemden die je in een korte tijd vertrouwt.” Katja en Albert willen hieraan een creatieve inslag geven. Bijvoorbeeld door een grote tekening te maken van alle ervaringen. Of een boekje met portretten en verhalen van mensen. Juist om een thema als de dood minder taboe te maken en er makkelijker over te praten. Wat nog meer op de planning staat is een expositie om de verschillende standpunten rondom de verbreding van de snelweg bij Amelisweerd in beeld te brengen.

Samen
“Bij het HvB is het nooit ‘één illustrator vanaf zijn zolderkamer’. Wij zijn echt een collectief dat met elkaar ideeën deelt en projecten start. In de toekomst willen we ook graag meer met de buurt verbinden door in gesprek te gaan over wat teken kunst hier kan toevoegen.”

Heb je een creatief idee voor de wijk, wil je een vergadering laten vastleggen of een workshop modeltekenen volgen? Ga naar huisvanbetekenis.org. JaH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 4, Juni

Buurland gaat flex
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Verbinding door te (be)tekenen
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Wie helpt Fieke mee een feestje bouwen?
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel