Votulastkrant logo

Rubriek: Natuurlijk!

Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt steeds duidelijker. Hoe is dat in onze wijk? Dat gaan we dit jaar onderzoeken. Deze keer spreken we Maaike Sluis uit de Hopakker over het onderhoud van geveltuintjes en ‘haar’ boomspiegel met een beroemde kabouter.

Foto: Lars Beekman
Foto: Lars Beekman

Tegels wippen is helemaal hip: stenen verwijderen om plaats te maken voor groen. In een versteende wijk wordt het in de zomer snel heet en wordt regenwater lastig door de grond opgenomen. Door vergroening wordt ook de leef omgeving van insecten en vogels groter.

acties
Veel bestrating ligt in particuliere tuinen, daarom worden er diverse acties - zoals het ‘NK Tegelwippen’ en de ‘Geveltuinenburendag’- georganiseerd, om bewoners bewust te maken van de rol die zij bij vergroening kunnen spelen en/of om bewoners te bewegen geveltuintjes aan te leggen of een boomspiegel te adopteren. De gemeente ondersteunt met materialen en planten. Maaike: “Ik heb ooit nog zelf met een groengroep uit de wijk zo’n actie georganiseerd, waarbij uiteindelijk vijfentwintig nieuwe geveltuintjes in de buurt werden aangelegd. Zulke tuintjes fleuren een straat echt op. Veel geveltuintjes van toen zijn al wel verdwenen. Een geveltuintje is snel droog en er groeit veel onkruid. Mensen verkijken zich vooraf soms op het onderhoud.”

aandacht
Het onderhoud van zulk groen vraagt dus liefde en aandacht, zo weet ook Maaike die al een aantal jaar de boomspiegel voor haar deur verzorgt. Natuurlijk kan de gemeente op eigen houtje stoeptegels gaan ‘wippen’, maar zonder toewijding van bewoners is het lastig om de tuintjes bloeiend, schoon én groen te houden. “Het is sowieso werk omdat er in de zomer minder regen valt. Daarom heb ik ook mijn tuinslang. Bloemen hoger dan kniehoogte worden afgeplukt en de plantjes die ik neerzet, moeten tegen zandgrond én patatbakjes kunnen. Lavendel is een super bijenplant, en ik ga nog witte bloeiers halen op de markt die bijen ook lekker vinden. Maar het belangrijkste vind ik zelf eigenlijk dat het een beetje fleurig is.”

borden planten
Het helpt dan niet mee als de gemeente verkeersborden tussen je gekoesterde planten zet. “Tja, de borden van de gemeente vond ik toch wel het summum, omdat de gemeente aan de ene kant zegt: ‘Maak een tuintje’, maar aan de andere kant er niet in slaagt om er geen grote borden in te laten plaatsen. In de afgelopen twee jaar is dat zeker zes keer gebeurd!” De gemeente belooft beterschap. Wanneer we een foto willen maken, laat een toevallige voorbijganger zijn telefoon zien: ook hij heeft zojuist een foto gemaakt van de bijzondere kabouter met een mes in zijn rug, die tussen de bloemen ligt. “De kabouter was een grapje. Maar hij ligt er nu ruim twee jaar en is heel populair: veel mensen maken er foto’s van.” FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 3, Mei

TBS'ers branden koffie in de wijk
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Tweetakt strijkt weer neer in de stad
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Opgeraapt staat netjes
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Op de buurtkoffie bij gastvrouw Nelly
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel