Votulastkrant logo

Rubriek: Verdwenen gebouwen

Votulast heeft een rijke en ook lange geschiedenis. Er is in alle tijd heel veel gebouwd, maar er zijn ook weer heel wat gebouwen gesloopt. Hier zijn verschillende redenen voor. Dit jaar gaan we op zoek naar die gebouwen en de achtergronden. Deze keer gaan we op zoek naar de verdwenen gebouwen op het Vaaltterrein.

Op het voormalige Vaaltterrein, het gebied rond het Ketelhuis, stonden in vroeger jaren veel gebouwen van verschillende diensten van de Gemeente Utrecht. Niet alle gebouwen zijn weg, dit zijn het eerder genoemde Ketelhuis en de twee panden, waaronder een pakhuis uit 1880, er tegenover.

reinigings- en ontsmettingsdienst
Ook de iets verderop gelegen twee-onder-een-kapwoning naast de Koekoeksvaart is er nog steeds. Ooit was dit een kantoorpand en schaftlokaal. Op het Vaaltterrein was een haventje voor het afmeren van vuilnisschuiten en het overstorten van het per schuit aangevoerde vuil op de vuilnisbelt. Er waren ruimtes voor de verwerking van beer (ontlasting) en voor de verwerking van afval tot compost, en er waren gebouwen voor het plaatsen van rijdend materiaal en het stallen van paarden.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


ontsmettingsgebouw
Ook was er een gebouw voor de ontsmetting van goederen, zie de foto (Het Utrechts Archief) uit 1930. In dit gebouw bevond zich een blauwzuurkamer waarin mensen tegen betaling hun houten voorwerpen konden laten vergassen, zodat houtworm vernietigd werd. Nadat de hoofdpost naar elders verhuisde, bleef het terrein in gebruik als stort- en overslagplaats van afval en in de gebouwen van de voormalige hoofdpost werd in 1953 een veegpost gevestigd.

distributiedienst
Van 1939 tot 1950 waren er in Nederland 479 distributiediensten, waarvan er een was gevestigd in de voormalige paardenstal, zie rechts op de foto (Het Utrechts Archief) uit 1976, op het Vaaltterrein. De belangrijkste taak was het aan iedere inwoner verstrekken van een Rijks-Distributiestamkaart en het uitdelen van bonnen en bonkaarten voor schaarse consumptiegoederen.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


voorzieningsdienst
Voor veel gemeentelijke voorzieningen konden Utrechtse burgers die dat nodig hadden terecht op het Vaaltterrein. Er was een Centrale Keuken om voeding te krijgen en een gebouw waar kleding werd verstrekt. Ook was er een nachtverblijf en een Sociale Werkplaats.

einde
In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw verdwenen veel functies. Sommigen waren niet meer nodig, anderen pasten uit milieuoverwegingen niet meer op de plek en er werden betere locaties gevonden. In 1976 waren alle gemeentelijke diensten weg en daarmee verdwenen ook de meeste gebouwen. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 3, Mei

TBS'ers branden koffie in de wijk
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Tweetakt strijkt weer neer in de stad
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Opgeraapt staat netjes
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Op de buurtkoffie bij gastvrouw Nelly
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel