TBS'ers branden koffie in de wijk
Waar staan de letters TBS ook alweer voor? Gewoon, The Bean Specialists natuurlijk, de nieuwe koffiebranderij in de Van der Hoevenkliniek. Op 23 maart opende Burgemeester Sharon Dijksma in deze Tbs-kliniek aan de Oudlaan de nieuwe werkplaats waar de tbs’ers onder begeleiding van een werkmeester zelf koffie branden en zo aan hun eigen merk The Bean Specialists bouwen.
Maar zo gewoon is het natuurlijk niet: The Bean Specialists is een buitengewone samenwerking tussen patiënten en begeleiders, die samen een koffiebranderij runnen in dit centrum voor klinische forensische psychiatrie.
Foto: Jan van Hassel
miljarden kopjes koffie
We zijn in Nederland enorme koffieleuten. “Met elkaar drinken we in Nederland 18,6 miljard kopjes koffie per jaar,” vertelt de burgemeester in haar openingsspeech. Ze ziet dan ook een mooie toekomst voor The Bean Specialists. Voor de feestelijke opening hebben zich zo’n 80 medewerkers, patiënten, wijkbewoners en overige genodigden verzameld op het plein in de kliniek.
onderdeel van de wijk
De Van der Hoeven Kliniek met locaties aan de Willem Dreeslaan en De Oudlaan (De Wierde) ziet zichzelf als onderdeel van de wijk. Er wordt elke week door buurtbewoners gezwommen in het inpandige zwembad, er worden regelmatig open dagen georganiseerd en er wordt samengewerkt in projecten als een kunstroute, theatervoorstellingen ‘TBS on Tour’ en er worden samen met buurtgenoten zwaluwkastjes gemaakt.
nieuwe kansen
Prevententiemedewerker Rogier ter Hall vertelt hoe hij in zijn zoektocht naar verbreding van het werkaanbod in de Van der Hoevenkliniek geïnspireerd werd door Zuivere Koffie, een organisatie die zich inzet om samen met gedetineerden koffie te branden en te verkopen. Die hielp vervolgens bij het plan, de selectie van leveranciers, apparatuur en inrichting van de werkplaats. Het doel is om patiënten met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen bij het vinden van passend werk. Werk is volgens de kliniek een belangrijke factor voor de tbs’ers die binnen de muren proberen te resocialiseren. “Zo helpen we patiënten aan een eerste, tweede, derde of vierde kans.” De patiënten doen het werk als dagbesteding en zo krijgen ze de kans om zich te ontwikkelen.
transformatie
“In de koffiebranderij transformeren rauwe groene bonen door verbranding in smakelijke koffiebonen en kopjes koffie. Ook cliënten maken hier een transformatie door,” legt Sharon Dijksma een mooie vergelijking. “De koffiebranderij, bar en webshop bieden cliënten moge lijkheden om weer aan de slag te gaan, werkritme op te doen, naar buiten te gaan, om uiteindelijk veilig terug te keren in de samenleving.”
iets betekenen
Mariska Verheul, werkmeester van de koffiebranderij, begeleidt patiënten bij het branden, verpakken en verkopen van de koffie. Mariska: “Dit bedrijfje binnen de kliniek en het werken met deze doelgroep sprak me direct aan. De dankbaarheid van patiënten geeft zoveel voldoening. Je kunt hier echt iets voor de ander betekenen.”
lekkerste koffie
Mariska: “Na een proeverij is de keuze unaniem gevallen op een combinatie van bonen uit Noord-Sumatra en India. Dat vond iedereen de lekkerste koffie. De koffie is via de webshop te koop. Het zou ons enorm helpen als de buurt onze koffie gaat afnemen, gewoon omdat het hier gemaakt is en de lekkerste koffie is.”
www.thebeanspecialists.nl WdB
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2023 No. 3, Mei
TBS'ers branden koffie in de wijk
• lees artikel
Dit vind ik
• lees artikel
Tweetakt strijkt weer neer in de stad
• lees artikel
Kiek!
• lees artikel
Opgeraapt staat netjes
• lees artikel
Verdwenen gebouwen
• lees artikel
Op de buurtkoffie bij gastvrouw Nelly
• lees artikel
Natuurlijk!
• lees artikel