Votulastkrant logo

Rubriek: Natuurlijk!

Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt steeds duidelijker. Hoe is dat in onze wijk? Dat gaan we dit jaar onderzoeken. Deze keer spreken we met buurtbewoonster Kerstin Steinhart over de wadi die er eindelijk gaat komen aan het einde van het groen langs de Talmalaan.

Een wat? Een wadi! Initiatiefneemster Kerstin vertelt vol passie over ‘haar’ groenstrook. Stukje bij beetje krijgt dit groen in Lauwerecht - door inzet van betrokken buurtbewoners en buurtcomité Stalau - de vorm van een echt stukje natuur, en daar gaat de wadi ook een rol bij spelen.

Foto: Leonie Kostman
Foto: Leonie Kostman


soort spons
Als we langs een kantoorgebouw richting de beoogde plek voor de wadi lopen, wijst Kerstin omhoog: “Kijk, ik heb het met de huismeester van dit gebouw er nog over gehad of we misschien wat extra water op zouden kunnen vangen voor een wadi, maar ik zie gewoon nérgens een regenpijp! Gek toch?”
“Een wadi heeft zowel de functie van nat- als van drooghouden,” legt Kerstin uit. “Het is een soort spons, maar dan voor de natuur. Plat gezegd misschien, maar daar komt het een beetje op neer. We krijgen steeds meer droogteperiodes en steeds meer natte periodes. In de wadi kan het water worden opgeslagen.”
Wat is dan eigenlijk het verschil tussen een gewone greppel en een wadi? “Vooral de beplanting: Er komen waterplanten aan de zijkanten van de wadi én erin. Verder heeft de wadi een bepaalde constructie en bodembedekking om het water goed op te vangen en vast te houden. Bij deze wadi kan er wellicht water van het asfalt naar toe stromen.”
Er wordt nu alleen nog door de gemeente gekeken naar de leidingen die eronder liggen om te bepalen hoe diep gegraven mag worden.

landje veroveren
Kerstin zou wel vijf wadi’s willen laten aanleggen als het aan haar lag. Vooral eentje dichtbij het nieuwe insectenhotel staat hoog op haar verlanglijst. “Je hebt namelijk water nodig voor je vlinders en je bijen: vooral solitaire bijen hebben extra water nodig. Tweehonderd meter is ongeveer de vliegafstand om te drinken.” Deze wadi wordt - met het oog op de veiligheid van dieren die erop afkomen - iets te dicht naast voorbijrazende auto’s aangelegd naar haar zin. Maar ze is bovenal heel opgetogen dat de aanleg ervan - op het extra verworven stukje groenstrook - bijna gaat beginnen. “Het is toch een beetje landje veroveren hier, ha!”

En wat merken buurtbewoners van zo’n wadi? “Dat het hier groener blijft. En dat de planten minder snel doodgaan. Het is echt een verbetering voor de woonomgeving.” FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 2, April

Meer fiets en groen in Votulast
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Op zoek naar de verloren tijd
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Spirituele studenten
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Iedereen welkom bij Muziekcafé 41UP
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel