Votulastkrant logo

Rubriek: Verdwenen gebouwen

Votulast heeft een rijke en ook lange geschiedenis. Er is in alle tijd heel veel gebouwd, maar er zijn ook weer heel wat gebouwen gesloopt. Hier zijn verschillende redenen voor. Dit jaar gaan we op zoek naar die gebouwen en de achtergronden. Deze keer richt ik mijn aandacht op het eerste gebouw van de Dr. D. Bosschool aan de Maria van Reedestraat.

Halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw was het grootste deel van de woningen van Tuinwijk voltooid. Op dat moment werd aan de Maria van Reedestraat 4 begonnen met de bouw van een openbare school voor lager onderwijs, de Dr. D. Bosschool. De school is vernoemd naar de Groningse onderwijzer en politicus Dirk Bos (1862-1916). Hij was begin 20e eeuw de man die het onderwijs radicaal vernieuwde.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


lerarenkamer
Op de foto (Het Utrechts Archief) zien we het gebouw in 1982. Op de voorgrond de gymzaal, die bij het nemen van de foto dienst deed als stemlokaal. Het lage deel aan de rechterkant was de lerarenkamer. In vroegere ja-ren zat in het linkerdeel van de lerarenkamer de ingang van de school, later verhuisde de ingang verder naar achteren.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


door de poort
Maar de ingang die je als kind altijd gebruikte was de poort, links op de foto. Zelf kwam ik er acht jaar door. Op de foto ga ik, met hulp van mijn vader, naar huis. In mijn tijd was er aan de linkerkant een schoolgebouw waar de kleuterklassen en de eerste klas (groep 3) zaten.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


grote school
Vanaf groep 4 gingen de kinderen naar het uit de jaren 30 stammende schoolgebouw. Met twee treden (ik via een betonnen helling) kwam je op een groot stenen plateau die eindigde bij de schooldeur. Bij binnenkomst zat rechts de ingang van de gymzaal, daarnaast de deur van de lerarenkamer en links de trap naar boven. Een klein stukje verder, in de hoek, stond een grote kopieermachine en een stencilapparaat. En dan was je in de gang met een aantal klassen en het handenarbeidlokaal. Rechts was een aantal toiletgroepen.

nieuwbouw
In 1983/84 wordt het pand gesloopt om plaats te maken voor een nieuw schoolgebouw. Intussen zit de school al jaren op de Nolenslaan. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 2, April

Meer fiets en groen in Votulast
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Op zoek naar de verloren tijd
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Spirituele studenten
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Iedereen welkom bij Muziekcafé 41UP
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel