Op zoek naar de verloren tijd
Alex van Hout wandelt graag door de wijk. Hij heeft in de loop der jaren veel zien veranderen en vertelt daar graag over. Met Anne Veen nam hij drie jaar geleden daarom het initiatief voor de Tuinwijkwandeling. Om iets leuks voor de wijk te doen en de verloren geschiedenis levend te houden. We maken alvast kennis met dit levende geheugen van de wijk.
Foto: Coen Koppen
Alex is geboren en getogen in de Samuel van Houtenstraat, boven de kleine supermarkt. Net als alle winkeliers woonden ze boven de winkel. “Iedereen kende elkaar. Je kwam elkaar tegen in de winkel, op straat, in de kerk en bij de voetbalclub. Mijn vader haalde ‘s ochtends de melk op bij de melkfabriek aan de Adelaarstraat en ging de huizen langs. Mijn moeder deed de melkwinkel. De winkels waren op zondag nog gesloten maar ook dan werd er wel eens op de deur geklopt. Mijn broer Johan heeft er later een buurtsuper van gemaakt en woont nog steeds boven de oude winkel.” Inmiddels bezorgt Johan alleen nog boodschappen aan huis.
altijd buiten spelen
Aan tafel bij Buurtcentrum de Leeuw vertelt Alex hoe levendig de wijk was in zijn kindertijd en hoe het was om hier op te groeien in de jaren 70. “We speelden graag een potje voetbal voor schooltijd, in de pauze en als de school uit was. Op straat maakten we van jassen een voetbalveld. We speelden altijd buiten. Er was een grote zandbak tussen de huizen. Overal waren kinderen aan het stoepranden, buskruiten, pijltjes schieten, knikkeren, hutten bouwen, fikkie steken maar vooral voetballen. Er waren veel voetbalveldjes, en als het te modderig was, voetbalden we op de pleinen. En ja, af en toe sneuvelde er wel eens een ruit.
lauwerecht
Alex vertelt over de Lauwerecht. “Via de Talmalaan zou er een vierbaansweg naar het centrum komen waarbij ook de molen aan de Adelaar-straat zou verdwijnen. Als onderdeel van deze plannen werden twee panden alvast gesloopt. Er ontstond een kale plek die vooral gebruikt werd als toilet na afloop van het cafébezoek. Op die plek is uiteindelijk de Jan van Lingtuin ontstaan. Bewoners maakten hier een openbare tuin in zelfbeheer van. Vooral Kapper Buch Achterberg veranderde deze stenen woestijn in een groene oase.”
tuinwijkwandeling
Benieuwd naar meer van deze verhalen? Ontdek de verloren tijd en loop mee met Alex op 7 mei. De wijkwandeling start in het Badhuis, voert langs het geboortehuis van Herman van Veen in de Kievitdwarsstraat, vervolgens langs het Griftpark en eindigt weer op het Willem van Noortplein bij Café Willem.
www.willemvannoortplein.nl/2023/01/29/tuinwijk-wandeling-2023/ WdB
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2023 No. 2, April
Meer fiets en groen in Votulast
• lees artikel
Dit vind ik
• lees artikel
Op zoek naar de verloren tijd
• lees artikel
Kiek!
• lees artikel
Spirituele studenten
• lees artikel
Verdwenen gebouwen
• lees artikel
Iedereen welkom bij Muziekcafé 41UP
• lees artikel
Natuurlijk!
• lees artikel