Votulastkrant logo

Rubriek: Natuurlijk!

Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt steeds duidelijker. Hoe is dat in onze wijk? Dat gaan we dit jaar onderzoeken. Deze keer spreken we met landschapsarcheoloog Eckhart Heunks (55) over zijn grote passie: vogels.

Als tienjarig jongetje dwaalde hij al door ‘zijn’ Oisterwijkse bossen. Bepakt en bezakt met landkaarten waarop hij dingen noteerde als ‘gebied te ver weg, nog te ontdekken’. Waar vriendjes automerken verzamelden, probeerde hij zijn vogellijstje met nieuwe soorten verder aan te vullen.

wereldreiziger
Tegenwoordig zoekt Eckhart het ook dichter bij huis. Op zijn dak aan de Kievitdwarsstraat welteverstaan. “Als je maar omhoog kijkt en goed luistert, kun je steeds weer verrast worden. Laatst hoorde ik ’s nachts opeens een kwartel overvliegen, een fazantachtig vogeltje waarvan je misschien niet zou verwachten dat ‘ie goed kan vliegen maar die mooi wel helemaal uit Noord-Afrika hier heen vliegt om te gaan broeden.” En zo was er een paar jaar geleden nog grote consternatie in zijn Utrechtse vogelgroepsapp: de vale gier, bijna drie meter breed en normaal woonachtig in Zuid-Frankrijk, was gespot. “Veertien cirkelden er uiteindelijk boven ons huis, bij gebrek aan eten hadden ze zich met een zuidenwind mee laten voeren.”

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch


stad in trek
Juist de stad blijkt voor vogels vaak een geliefde overwinterplek omdat het er warmer is en er genoeg te eten is. Neem de geringde kokmeeuwen in het Griftpark. “Twee ervan komen al twaalf jaar telkens weer teruggevlogen vanuit hun broedgebieden in het Oostzeegebied, eentje loopt inmiddels mank maar toch!” Nog zo’n verhaal: de maar liefst 800 door hem getelde halsbandparkieten die met z’n allen de boom tegenover het Nijntje pleintje als vaste slaapplek in de winter gebruiken. “En”, vertelt Eckhart, “door klimaatverandering zien we hier bijvoorbeeld ook steeds vaker de witte zilverreigers uit Oost-Europa, die hebben ontdekt dat ze voor warmte niet meer helemaal naar het zuiden hoeven.”

overvliegende kraanvogels
Het tuinlijstje van Eckhart tikt inmiddels, vooral dankzij de overvliegers, 116 vogelsoorten aan. Toch laat hij nieuwe ontdekkingen nu graag over aan de zogenoemde ‘twitchers’ (soortenjagers), die voor een zeldzame grijze wouw in Zeeland meteen de auto inspringen om als eerste ter plaatse te zijn. Zelf houdt hij liever in de gaten of in het Utrechtse Gagelbos de buizerdnesten afnemen door de steeds meer voorkomende boommarter. Óf thuis het getrompetter van de overvliegende kraanvogels horen. “De paartjes blijven hun hele leven bij elkaar, bewegen op iconische wijze en kunnen tijdens de trekperiode ook gewoon over onze wijk vliegen, hoe gaaf is dat.”

Benieuwd welke vogels over jouw huis vliegen? Neem eens een kijkje op www.waarnemingen.nl
En op www.ivn.nl vind je leuke vogelexcursies, bijvoorbeeld in het Griftpark met Eckhart als gids. ML

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 1, Februari

Monument slavernijverleden in Griftpark
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Elvis is in de wijk
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Moeder- en dochterbedrijf
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Alstublieft, uw pakketje!
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel