Votulastkrant logo

Rubriek: Oud & Wijk

Senioren die een geschiedenis hebben in de wijk: de Votulastkrant zocht ze op. Deze keer: Tiny Marle van Tessel (88).

In 1965 stapt Tiny met haar man, zoontje Peter van tien en dochtertje van zeven maanden haar huidige woning in de Burmanstraat binnen. Man Piet had zich binnen de Spoorwegen omhooggewerkt van het ‘zware werk’ naar een ambtenarenbaan, waardoor hij in aanmerking kwam voor een huis in De Tuinwijk. “Ik herinner me nog de aktetassen en hoeden in de straat. Het was echt een beetje een elitewijk. Het was ook een gezellige tijd, iedereen had een naambordje op zijn voordeur en groette elkaar.”

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


jodelkampioen
Zelf is Tiny opgegroeid in een gezin van zeven kinderen in de Notebomenlaan. Ze denkt terug aan de voedselbonnen tijdens de bezetting en het koloniehuis, waar ze als kind vel over been na de oorlog naartoe moest om aan te sterken. “Er was niet veel geld dus als 14-jarige ging ik voor een rijksdaalder vier uurtjes schoonmaken bij het Wilhelminapark, dat vond ik best leuk werk.” Wat ze ook leuk vond was muziek maken. Tweestemmig zingen tijdens het afwassen met haar zusje, lid van een gitaarclub, om zich begin jaren vijftig te ontpoppen als jodelzangeres met een eerste prijs in Utrecht tot gevolg. “Ik heb het mezelf aangeleerd en ging als enige meisje van de Tiroler-band ‘Erika Kapel’ mee op tournee door Nederland en Duitsland, een heerlijke tijd.”

eigen viszaak
Haar eigen kinderen groeien met plezier op in de wijk. Dochter Anita: “Als er veel sneeuw lag in de winter, bond mijn vader alle sleeën van de kinderen in de straat achter elkaar vast aan zijn auto en reed hij rondjes door de buurt, dat vonden we geweldig.” Het is eind jaren zeventig als Piet een lang gekoesterde droom ten uitvoer brengt door met Tiny een eigen viszaak ‘Pianty’ (een combinatie van letters uit hun voornamen) op de hoek van de Poort- en Griftstraat te starten. Eerst met kar en daarna in een winkelpand. Helaas verloopt dit anders dan gehoopt. Piet overlijdt onverwachts.

joie de vivre
Inmiddels heeft Tiny kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen. Daar krijgt ze geen genoeg van. Schoonmaken doet ze ook nog altijd graag. En als het even kan, stapt ze de auto in voor het wagen van een dansje. Thuis neuriet ze nog geregeld mee met de radio of klinkt er een fluitconcert vanuit de keuken. En het moet gezegd, dat klinkt niet verkeerd. ML

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 6, December

Strijd tegen asfalt gaat door
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Lichtpuntjes in de donkere maanden
lees artikel

Vijf vragen aan Susanne Schilderman
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

De oudste woongroep van Utrecht
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel