Votulastkrant logo

Rubriek: Wijk in de steigers

Het grootste deel van Votulast is gebouwd in de laatste 120 jaar. Er bestaan best nog wel wat foto’s van straten en gebouwen op het moment dat er nog werd gebouwd. Dit jaar gaan we op zoek naar die foto’s. Deze laatste keer richten we ons vizier op de Talmalaan.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het Staatsliedenkwartier, later omgedoopt in Staatsliedenbuurt, gebouwd. Het was een aanvulling op het vooroorlogse Tuinwijk. Ten westen van de nieuwe buurt stonden nog enkele boerderijen en gebouwen van de beenzwartfabriek, in de volksmond beter bekend als De Benenkluif.

bouwrijp terrein
Halverwege de jaren zestig, de fabriek was inmiddels gesloten, werden de gebouwen en ook de boerderijen gesloopt om plaats te maken voor de Talmalaan. Op de foto (Het Utrechts Archief) uit 1966 zien we het bouwrijp gemaakte terrein. De flatgebouwen die aan de rechterkant grenzen aan het terrein zijn in 2000 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


talmalaan is af
Op de foto (Het Utrechts Archief) uit 1972 zien we de Talmalaan als die af is. Op de voorgrond is de kruising met de Kardinaal de Jongweg te zien. Op de achtergrond het kantoorgebouw van de NVV, Nederlands Verbond van Vakverenigingen. In 1977 ging het NVV samen met het NKV op in het FNV. Achter dit gebouw zien we de torenspits van de in 1977 gesloopte Monicakerk.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


minister talma
De laan is vernoemd naar dominee en politicus Syb Talma (1864-1916). Als minister van Landbouw, Nijverheid en Handel, waaronder in die tijd ook sociale wetgeving viel, in het kabinet-Heemskerk (1908-1913) was Talma een van de grondleggers van het stelsel van sociale zekerheid in Nederland. Talma realiseerde de eerste collectieve oudedagsvoorziening in Nederland: wettelijk recht van 70 jarige arbeiders op een bijdrage voor de oude dag. Dit was de voorloper van de naoorlogse AOW. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 6, December

Strijd tegen asfalt gaat door
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Lichtpuntjes in de donkere maanden
lees artikel

Vijf vragen aan Susanne Schilderman
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

De oudste woongroep van Utrecht
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel