Votulastkrant logo

Vijf vragen aan Susanne Schilderman

Onze wijk heeft sinds kort een nieuwe wijkwethouder: Susanne Schilderman. We spreken haar op een mooie herfstdag op het zonnige terras van het Badhuis, een historische plek in Votulast. We zijn benieuwd naar haar eerste indruk als wijkwethouder, en voelen haar aan de tand over haar plannen.

wat is je opgevallen?
“Votulast is een heel initiatiefrijke buurt. Mensen zijn goed verenigd, betrokken bij bewonerscommissies, gepassioneerd en wonen hier vaak al lang. Er komen veel mensen naar het wijkspreekuur met initiatieven rond vergroening en om het water goed weg te laten lopen. Er is ook al langer veel te doen rond verkeersveiligheid: Kaatstraat, Koekoekstraat, Weerdsingel… Ik kom mensen tegen die hier al 20 jaar mee bezig zijn! Er zijn ook veel actieve ondernemers met goede ideeën. Bijvoorbeeld om een permanente kerstboom te realiseren op het Willem van Noortplein.”

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


waar liggen je zorgen?
“Vraag is of we ook de mensen zien met wie het minder goed gaat. Er zijn veel mensen voor wie dit een spannende winter is. De gemeente kan op allerlei manieren helpen. Als je de gasrekening niet meer kan betalen kun je bijvoorbeeld een energiever- goeding aanvragen. Ondernemers kunnen terecht bij Ondernemer Centraal voor hulp en adviezen.”

Wat wil je veranderen?
“In onze stad zijn er grote uitdagingen voor het verkeersnetwerk, de ruimtelijke ontwikkeling, klimaat- adaptatie en duurzaamheid. We moeten ook anders naar grondstoffen kijken: niet alleen recyclen, maar meer hergebruiken. Het zou mooi zijn als ondernemers en bewoners gaan samenwerken in hergebruik rond een markt of vaste kringloopplek. Daar kunnen we als gemeente bij helpen.”

hoe ga je dit aanpakken?
“We kunnen beter gebruik maken van de plekken waar bewoners zich verenigd hebben, de structuren die er al zijn, de kennis die er in de wijk is. Ik heb, om een voorbeeld te noemen, voorgesteld een verkeerswerkgroep in breder perspectief in te stellen voor alle mobiliteitsprojecten in de buurt. Hier kunnen ook oudere plannen aan bod komen.

wat wil je behouden, meer ruimte geven?
“Iedere tuin of geveltuin helpt bij vergroenen. Iedere tegel of parkeerplaats die wordt gelicht draagt bij. Ik wil de betrokkenheid van bewoners hierbij graag behouden en ruimte geven; wees en blijf betrokken. Hou vol! Zoek manieren om een volgende stap te zetten. Ook bij tegenslag vanuit de gemeente. Bij de gemeente werken ook mensen die wel eens een foutje maken. Het is belangrijk in gesprek te blijven. Meestal kom je er samen uit. En ik zou het mooi vinden als we op sommige plekken in de wijk nog meer doen met duurzaamheid.” WdB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 6, December

Strijd tegen asfalt gaat door
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Lichtpuntjes in de donkere maanden
lees artikel

Vijf vragen aan Susanne Schilderman
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

De oudste woongroep van Utrecht
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel