Votulastkrant logo

Lichtpuntjes in de donkere maanden

De wintertijd is ingegaan, en de feestdagen komen eraan. De donkere dagen vragen om lichtpuntjes: letterlijk en figuurlijk.

allerzielen
Met een waterlantaarn werden op 2 november overledenen herdacht in het Griftpark. Het initiatief voor deze herdenking komt van Liesbeth Verberk. Zij herdacht haar stilgeboren zoon tijdens Allerzielen in het Amsterdamse Vondelpark. Zoiets wilde ze ook in Utrecht. En dat lukte: dit jaar werd voor de derde keer naast de vijver een plek ingericht waar mensen een wens konden schrijven op een lantaarn. Iedereen staat stil bij eigen gemis: ouders, echtgenoten, kinderen, maar ook voor de overleden poes wordt een lantaarn gemaakt. “Er komen elk jaar steeds meer mensen,” merkt Liesbeth. “Het voorziet in een behoefte.”

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch


sint maarten
Een groots lichtfestijn was de Sint Maarten Parade op 11 november, waarmee dit jaar de viering van ‘Utrecht 900 jaar’ werd afgesloten. In verschillende wijken werd een deel van de geschiedenis van Utrecht als lichtsculptuur vormgegeven. In Noordoost maakte kunstenares Marlies Galama met buurtbewoners een levensgrote Trijn van Leemput. De Zwaan uitvaarten uit de Vogelenbuurt deed mee met een verlichte doodskist, aansluitend bij het thema van de wijk Oost: de Zwarte Dood. “Als uitvaartonderneming maken wij de dood zichtbaar en hopelijk ook bespreekbaar,” vertelt Nathalie Swinkels. “Tijdens de parade zelf was er geen tijd voor een praatje, maar op weg naar het beginpunt van de parade hadden we veel aanspraak van nieuwsgierige buurtbewoners!”

herdenken
Tijdens de feestdagen worden naasten die er niet meer zijn extra gemist. In Buurtcentrum de Leeuw kun je terecht voor een ‘Bakkie Troost’. Elke twee weken kunnen nabestaanden op woensdagochtend binnenlopen.“Het is laagdrempelig,” vertelt Willemien Winkel van Zin in Utrecht, één van de organisaties achter de bijeenkomst. “Humanitas en Zin in bieden ook gespreksgroepen en één op één gesprekken, maar deze bijeenkomsten zijn juist bedoeld om even binnen te lopen en je verhaal kwijt te kunnen.” In december kan dat op 7 en 21 december, vanaf half 11.

vieren
Kerstfeest wordt vooral geassocieerd met samen vieren. In Buurtcentrum de Leeuw worden ook weer gezamenlijke activiteiten georganiseerd zoals de kerstlunch en kerststukjes maken (zie de ladder op de achterpagina). Op kerstavond, 24 december, is er weer een levende kerststal op Griftsteede. Buurtbewoners kunnen elkaar daar ontmoeten bij sfeervolle vuurkorven onder het genot van een beker warme chocolademelk of glühwein. Letterlijk een lichtpuntje maken kan eerder in de maand op 18 december: dan worden er bijenwaskaarsen gemaakt. Heb je plek nodig om je lichtjes op te hangen: huur dan een boom. Een duurzame kerstboom huren kan tot 10 december bij Griftsteede via www.duurzame-kerstbomen.nl/stadsboerderij-griftsteede. MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 6, December

Strijd tegen asfalt gaat door
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Lichtpuntjes in de donkere maanden
lees artikel

Vijf vragen aan Susanne Schilderman
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

De oudste woongroep van Utrecht
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel