Votulastkrant logo

Rubriek: Oud & Wijk

Senioren die een geschiedenis hebben in de wijk: de Votulastkrant zocht ze op. Deze keer: Jeannette Hessel (89).

Jeannette is geboren in Schiedam, waar haar vader een ijzerwinkel had, maar waar hij niet voldoende geld mee verdiende. Hij kreeg een baan in Utrecht en toen Jeannette zes jaar oud was, verhuisde de familie in 1939 met de auto naar Utrecht. Ze had nog nooit in een auto gezeten en kwam terecht in een nieuw huis in Zuilen. De zandhoop in de tuin herinnert ze zich nog het beste: “Ze hadden meteen geen kind meer aan me.”

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


zwemmen
Na de zomervakantie ging ze met haar nichtje voor het eerst naar school, naar school brengen deden ouders destijds niet. Ook leren zwemmen ging anders: om 7 uur ’s morgens in het Noorderbad aan de Vecht. Ze weet nog dat ze kurken om haar middel moest doen en niet voorbij het bruggetje mocht zwemmen. Haar moeder was gymlerares en had de kinderen de zwemslag geleerd, liggend op hun buik op een bankje. Vlak voor het bruggetje raakte Jeannet de grond onder haar voeten kwijt en kon ze ineens zwemmen.

kieviten
Van haar vader mocht ze wel stude- ren, maar alleen in Utrecht, er was geen geld om op kamers te gaan wonen. Toen ze klaar was met de studie Biologie en zelf geld verdien- de met werk in Zeist, is ze eerst in de Lijsterstraat gaan wonen en later in de Willem Barentzstraat. Ze heeft haar man Piet leren kennen bij de Vogelbescherming in Zeist. Zij hield kievits- en andere weidevogelnesten in de gaten in een weiland. In 1965 zijn ze in de Kievitdwarsstraat komen wonen.

bloemkool
Ze heeft nog een tijd doorgewerkt in Zeist, maar in 1972 en ‘73 werden haar twee zoons geboren. Na de geboorte van de eerste is ze halve dagen gaan werken, maar bij de tweede moest ze als wetenschappelijk ambtenaar weer hele dagen gaan werken, het was een heel andere tijd. Jeannette heeft het werk nog drie maanden volgehouden; deed tussen de middag haar boodschappen en maakte op haar werk de bloemkool vast schoon. De schoonmaakster vond de bladeren ervan dan later in de prullenbak.

veranderingen
In de afgelopen jaren is de straat enorm veranderd, het is nu echt een yuppenbuurt geworden. Toen haar jongens klein waren, waren er nauwelijks kinderen in de straat en nu wemelt het ervan. En andere veranderingen? Jeannette vindt vooral de straatapp heel handig. Zo voorziet ze de hele wijk van plantenstekjes! RvP

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 5, Oktober

Einde buurland (nu echt) in zicht
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Struikelstenen doen stilstaan bij oorlogsslachtoffers
lees artikel

Kinderdagverblijf Nijntje 50 jaar
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Rara wat komt er langs mijn raam?
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel