Votulastkrant logo

Rubriek: Wijk in de steigers

Het grootste deel van Votulast is gebouwd in de laatste 120 jaar. Er bestaan best nog wel wat foto’s van straten en gebouwen op het moment dat er nog werd gebouwd. Dit jaar gaan we op zoek naar die foto’s. Deze keer foto’s van een woningcomplex in de Jan van den Doemstraat.

Rond 1925 wordt er flink gebouwd in onze wijk, zo ook in Tuinwijk-West. Het is een tijd (1920-1940) waarin achthonderdduizend woningen in Nederland worden gebouwd. Kwaliteit was toen belangrijker dan kwantiteit. Men gebruikte bij de bouw kwalitatief sterke materialen. Daarnaast deed de spouwmuur zijn intrede. Deze spouwmuren worden tot op heden nog steeds toegepast.

Utrechts Archief
Utrechts Archief


nieuw woningcomplex
Op de bovenste foto (Het Utrechts Archief) zien we achteraan een woningcomplex in aanbouw. De kar op de voorgrond staat in de nog onbebouwde B.F. Suer- manstraat, ook van de Antonius Matthaeuslaan is nog niets te zien.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


architect
De bij de bouw van De Tuinwijk betrokken architect Albert Kool, ontwierp ook het woningcomplex aan de Jan van den Doemstraat. De woonblokken refereren aan de bouwstijl van de Amsterdamse School. Kenmerkend voor deze stijl is het gebruik van veel baksteen en het toepassen van versieringen in de gevels, in baksteen of gebeeldhouwd natuursteen. Op de tweede foto (Het Utrechts Archief) staan we tussen de twee woonblokken in. Rechts de houten steigers en ladders.

Utrechts Archief
Utrechts Archief


jan van den doem
De straat is vernoemd naar een andere architect, Jan van Henegouwen. In 1320 was hij de eerste bouwmeester van de Domtoren, de toren is grotendeels naar zijn plan gebouwd. Van Henegouwen werd ook Jan van den Doem (= Dom) genoemd. Sinds 1970 staat er een door kunstenaar Paul Grégoire Vervaardigd beeld van Jan van den Doem (foto uit Het Utrechts Archief) in de pandhof van de Domkerk. Hij is afgebeeld met een schietlood in zijn hand, bij zijn voet zit een bever, destijds het symbool behorende bij een bouwmeester of architect zoals we nu zeggen. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 5, Oktober

Einde buurland (nu echt) in zicht
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Struikelstenen doen stilstaan bij oorlogsslachtoffers
lees artikel

Kinderdagverblijf Nijntje 50 jaar
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Rara wat komt er langs mijn raam?
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel