Votulastkrant logo

Rubriek: Votulalalast

Er zit veel muziek in onze wijk. Wij zijn benieuwd hoe die muzikanten de afgelopen periode hebben doorstaan en hoe het nu met ze gaat. Dit keer: de makers van de podcast Lagelieder.

Michiel van de Weerthof en Lot Broos uit Tuinwijk vormen een cre- atief makersduo dat o.a. podcasts over uiteenlopende onderwerpen maakt. Dit keer is dat de zesdelige podcast ‘Lagelieder’: een muzikaal reisverhaal over liedjes, verhalen en overlevering voor KRO/NCRV en NPO radio 5, die inmiddels boven- aan de charts van Nederlandse muziekpodcasts staat.
In iedere aflevering komt een vergeten volksliedje uit een bepaalde streek in Nederland aan de orde en gaan Michiel en Lot op zoek naar het verhaal achter het lied. Daarbij is er ook ruimte voor spontane invallen, vertelt Michiel. “Die cadeautjes zijn leuker dan alles wat je zelf had kunnen verzinnen.” Door de manier waarop ze hun materiaal selecteren en monteren, en door het gebruik van 3D-audio, lijkt het alsof je als luisteraar op de bijrijderstoel zit.

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch


onder de groene linde
Het idee voor deze podcast ontstond toen Lot en Michiel de cd-box ‘Onder de Groene Linde’ in handen kregen; een verzameling Neder- landse volksliedjes bijeengebracht door volkskundige Ate Doornbosch, die het gelijknamige populaire radioprogramma van 1955 tot 1993 presenteerde. Hij reisde halverwege de 20ste eeuw door heel Nederland en nam volksliedjes op voordat deze dreigden te verdwijnen. Michiel en Lot werden nieuwsgierig naar de toedracht van de verhalen uit deze liedjes. Zijn ze waar gebeurd, waar komen ze vandaan en hoe werkte die mondelinge overlevering nou precies?

kop van romp
In de eerste aflevering ‘Kop Van Romp’ wordt ‘onze’ Slagerij De Molen om een deskundig advies gevraagd. Het lied gaat over een dienstmeid die een dief met een hakbijl onthoofdt. Ze vragen aan de slager of zoiets technisch überhaupt mogelijk is. Luister en huiver op lagelieder.nl.

moi, le voisin
Aan het einde van iedere aflevering brengen ze met hun band Moi, le voisin hun eigen versie van het besproken lied ten gehore. Alle liederen staan op de CD ‘Hogelieder en de Slieder en de Kierekarikee’, te beluisteren op Spotify. En er zitten nog meer podcasts in het vat, waaronder As-avonturen over nalaten- schap, herdenken en reizen. JH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 5, Oktober

Einde buurland (nu echt) in zicht
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Struikelstenen doen stilstaan bij oorlogsslachtoffers
lees artikel

Kinderdagverblijf Nijntje 50 jaar
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Rara wat komt er langs mijn raam?
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel