Votulastkrant logo

Rubriek: Oud & Wijk

Senioren die een geschiedenis hebben in de wijk: de Votulastkrant zocht ze op. Deze keer: Liselot van Zetten (78).

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel

De eerste bijna drie jaar van haar leven woonde Liselot van Zetten, meisjesnaam van Beek, in de Koekoekstraat. Voor en ook nog in de Tweede Wereldoorlog hadden haar ouders daar een melkzaak.

de laan
Nadat de zaak was verkocht, verhuisde het gezin naar de Antonius Matthaeuslaan. “We woonden vrij achteraan, tegenover de vloerkledenwinkel van Kind (later kwam daar de stomerij in). Als we de laan uitliepen zagen we de weilanden en rechts Tuindorp. In de weilanden speelde ik vaak. Op het bruggetje over het water aan de Adriaen Beyerkade werden de vloerkleden geklopt, dat deed ik ook vaak.”

snel terug
Na haar trouwen ging Liselot wonen op een woonboot aan de Billitonkade in Lombok, haar oudste zoon is daar geboren. Na twee jaar keerde ze terug naar de Antonius Matthaeuslaan, nu in een huis ongeveer in het midden van de Laan. Hier groeiden haar twee kinderen grotendeels op. Halverwege de jaren 80 verhuisde het gezin naar de Weerdsingel O.Z. 95.

noodlot
Toen Liselot acht jaar was, verloor ze haar drie jaar oudere zus aan de gevolgen van een acute bloedvergiftiging. In 1974 werd bij haar beide zonen Duchenne spierdystrofie vastgesteld, een ernstige spierziekte. Als gevolg hiervan kwamen beiden in een rolstoel. En hierdoor verkaste het gezin naar de Weerdsingel O.Z. “Dit oude gemeentepand werd voor ons aangepast tot een mooie woning.” In 1992 verloor ze André, haar jongste zoon. Acht jaar later overleed haar man.

mooiste plek
Als mooiste plek in de wijk noemt Liselot zonder na te denken de grote tuin achter het huis. “Ik vind het heerlijk om daar in het voorjaars- zonnetje te zitten.” Voorheen deed ze zelf ook veel aan de tuin, maar door het ouder worden is dat nog maar beperkt mogelijk. Leuk was ook de tijd dat tegenover het huis de dierenweide was, dit was daar tot de aanleg van het huidige Griftpark. “Mijn man heeft nog wel eens meegeholpen bij het te wereld brengen van lammeren.” Pratend over de dierenweide moet Liselot ook denken aan de veel te vroeg overleden Monique, zij had de lei- ding over de weide. Zeer tevreden is ze ook met de Torteltuin, want Liselot herinnert zich nog de tijd van de grote parkeerplaats met de vele auto-inbraken.
Intussen woont Liselot al ruim 37 jaar op de dezelfde plek, samen met haar oudste zoon. Ze gaat naar de kapper waar vroeger de groen- tewinkel zat, tegenover haar oude huis. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 4, Juli

Klapstoelconcert op het Koekoeksplein
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Vluchtelingen bij je aan tafel
lees artikel

Utrecht 900 jaar: daar zit muziek in!
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Stukje Domtoren in Jan van Lingtuin
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel