Votulastkrant logo

Stukje Domtoren in Jan van Lingtuin

De Jan van Lingtuin is die prachtige openbare tuin aan de Bemuurde Weerd bij het bruggetje langs de Vecht. Deze plek trekt nu al veel bezoekers, maar wie weet worden het er straks nóg meer: na de zomer wordt een beeld geplaatst dat gemaakt is van stenen uit de Domtoren. Het beeld kan voor het eerst bewonderd worden tijdens kunstroute ‘Care Full’ in september.

Bij de restauratie van de Domtoren blijven er stukken en ornamenten over die niet worden teruggeplaatst. Het zou jammer zijn als deze stukken onder het asfalt verdwijnen. Daarom zijn deze stenen beschikbaar gesteld voor projecten waarbij ze op betekenisvolle wijze kunnen worden hergebruikt. De vijfkoppige tuinploeg van de Jan van Lingtuin mocht ook een aantal van deze stukken ophalen, om een kunstwerk van te laten maken voor de tuin. Over de vormgeving van het beeld werd onder begeleiding van kunstenares Wendy van Zanten, die zelf vlakbij de tuin woont, door buurtkinderen in workshops nagedacht. Hoe kun je van deze stukken een kunstwerk maken met als thema ‘omarming’? En kun je nog iets herkenbaars behouden van de ornamenten?

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den Nagel


plek kiezen
Het eindresultaat van het community art project komt te staan op een plek in de tuin die de kinderen zelf (met goedkeuren van de tuincommissie) hebben uitgekozen.
Kunstenares Wendy: “Wat ik leuk vond, zijn de plek- ken die kinderen bedenken, en de redenen waarom. ‘Hier kun je er goed omheen lopen’ en: ‘Hier staat het gezellig naast het andere beeld’. En het vrije denken over de mogelijkheden met de stukken steen. De brainstormsessies vormen de basis om verder vorm te gaan geven.”

verborgen
Gerard Kooijman woont al sinds zijn geboorte vlakbij de tuin aan de Bemuurde Weerd, maar heeft zich pas na zijn pensionering bij de tuinploeg gevoegd, toen hij meer oog kreeg voor de straat waarin hij woonde. Hij vond de sessies met de kinderen erg leuk, en ziet in de buurtkinderen ook potentiële helpers van de tuincommissie. Belangrijke taak is het wekelijks ruimen van bierblikjes en peuken, een vervelende bijkomstigheid van de populariteit van de tuin. Maar het is vooral genieten van alles wat er groeit en bloeit. Gerard: “En er staat al jaren een ander heel mooi beeld: ‘Ochtend’ van Pieter d’Hont. Die juist in de avondzon heel mooi uitkomt.” Hij wijst de plek aan waar het nieuwe beeld komt te staan. “We wilden ook het verborgen hoekje van de tuin wat extra aandacht geven.” Wie straks het beeld wil zien, moet dus even de tuin in wandelen: zeker geen straf.

www.vandomtotsteengoed.nl
www.loket-z.nl/sculptuur-tuin-omarmt-de-dom FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 4, Juli

Klapstoelconcert op het Koekoeksplein
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Vluchtelingen bij je aan tafel
lees artikel

Utrecht 900 jaar: daar zit muziek in!
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Stukje Domtoren in Jan van Lingtuin
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel